Η αντιμετώπιση των εξάψεων

Η αντιμετώπιση των εξάψεων εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το πόσο πολύ αυτές εμποδίζουν την καθημερινότητα κάθε γυναίκας. Υπάρχουν κάποια αρχικά και απλά βήματα για να τις αντιμετωπίσουμε. Τα ζεστά ροφήματα, τα πικάντικά φαγητά, ο ζεστός αέρας / οι υψηλές θερμοκρασίες, οι καταστάσεις στρες, το αλκοόλ, η καφεΐνη και κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα μπορούν να πυροδοτούν τις εξάψεις.. Η χρήση ημερολογίου έχει φανεί ότι λειτουργεί βοηθητικά στην αποτύπωση των συνηθειών που πυροδοτούν τις εξάψεις. Μια χρήσιμη συμβουλή είναι το ντύσιμο να γίνεται σε στρώματα (layering), ώστε να είναι εύκολο να βγει κάποιο από τα ρούχα, εύκολα και γρήγορα. Η ρύθμιση του κλιματισμού / θερμοστάτη, όπου αυτό είναι εφικτό, μπορεί να γίνει βάσει των εξατομικευμένων αναγκών κάθε γυναίκας. Εάν το βράδυ ξυπνάτε ιδρωμένη , σκεφθείτε το ενδεχόμενο να διατηρήσετε πιο δροσερό το χώρο που κοιμάστε. Πριν κοιμηθείτε, τοποθετήστε μια παγοκύστη κάτω από το μαξιλάρι σας. Γυρίστε το μαξιλάρι σας, εάν ξυπνήσετε από κάποια έξαψη. Κρατήστε κοντά στο κρεβάτι σας μια αλλαξιά, για να μπορείτε να αλλάξετε γρήγορα ρούχα, χωρίς να χάσετε εντελώς τον ύπνο σας.
Μερικές γυναίκες αναφέρουν ότι οι ασκήσεις με διαφραγματικές αναπνοές βοηθούν. Ακόμα, η τεχνική της ρυθμικής αναπνοής (paced respiration) φαίνεται ότι βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων. Κάποια βότανα και συμπληρώματα διατροφής υποστηρίζεται ότι μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα των εξάψεων [Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας για κάθε σκεύασμα που λαμβάνετε]. Η βραχύχρονη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης έχει, επίσης, αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματική. Οι γιατροί επιδιώκουν να συνταγογραφούν τις χαμηλότερες, κατά το δυνατόν, δόσεις οιστρογόνων, οι οποίες βελτιώνουν τα συμπτώματα. Εναλλακτικά, μπορεί να συνταγογραφηθεί κάποιο ήπιο αντικαταθλιπτικό, αντιυπερτασικό ή αντιεπιληπτικό σκεύασμα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων. [Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λάβετε κάποιο φάρμακό χωρίς συνταγή γιατρού]. Συζητήστε με τον θεράποντα ιατρό σας, ποια φαρμακευτική αγωγή ενδείκνυται για εσάς, με βάση το εξατομικευμένο κλινικό ιστορικό σας. Θυμηθείτε ότι οι περισσότερες εξάψεις τείνουν να μειώνονται και να εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου.
Νάντια Μάλλιου
Ψυχολόγος
*Το κείμενο αποτελεί προσαρμογή στα Ελληνικά από το: Harvard Health Publishing, Harvard Medical School (March 21, 2017). Dealing with the symptoms of menopause. Retrieved from: https://www.health.harvard.edu/womens-health/dealing-with-the-symptoms-of-menopause


Τα σημάδια της έξαψης

Τα σημάδια μιας έξαψης - εφίδρωση και ερυθρότητα του δέρματος - μπορούν να φανερώσουν στον κόσμο ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων φθίνουν. Οι εξάψεις μπορούν να συνοδεύονται από αίσθημα παλμών, αίσθημα άγχους, έντασης ή αίσθημα φόβου. Κάποιες γυναίκες γίνονται ευερέθιστες ακριβώς πριν εμφανιστεί μια έξαψη και, γενικά, δεν νιώθουν όλες το ίδιο. Άλλες μπορεί να νιώθουν ζέστη, άλλες παραπονούνται ότι νιώθουν κάψιμο. Κάποιες αναφέρουν ότι έχουν ρίγος μετά. Η νυχτερινή εφίδρωση συμβαίνει την ώρα του ύπνου και μπορεί να τον διαταράξει σημαντικά, τόσο που να προκαλεί κόπωση και εναλλαγές στη διάθεση.


Εξάψεις (hot flashes)

Πρόκεται για αγγειοκινητικό σύμπτωμα, το οποίο μπορεί να κάνει την εμφάνισή του ήδη από την προεμμηνοπαυσιακή περίοδο ή μπορεί να εμφανιστεί αμέσως μετά την τελευταία έμμηνο ρύση. Κατά μέσο όρο οι εξάψεις μπορεί να διαρκέσουν από τρία έως πέντε χρόνια και είναι συνήθως πιο έντονες κατά το πρώτο έτος μετά την τελευταία έμμηνο ρύση. Για κάποιες γυναίκες το σύμπτωμα αυτό μπορεί να κρατήσει για περισσότερο καιρό.
Οι εξάψεις φαίνεται να εκκινούν στον υποθάλαμο, μία δομή του εγκεφάλου, η οποία ελέγχει την θερμοκρασία του σώματος. Για λόγους, οι οποίοι δεν είναι ακόμα και σήμερα σαφείς, ο “θερμοστάτης” της γυναίκας στη μέση ηλικία ξαφνικά επαναρυθμίζεται σε θερμοκρασία χαμηλότερη από το φυσιολογικό. Η έξαψη είναι ο τρόπος του σώματος να κατεβάσει τη θερμοκρασία του, να τη ρυθμίσει. Πρόκειται για ένα βασανιστικό σύμπτωμα, όπως πολλές γυναίκες αναφέρουν. Το 15% των γυναικών σε εμμηνόπαυση βιώνουν την πιο σοβαρή μορφή του συμπτώματος. Γυναίκες σε χειρουργική εμμηνόπαυση (έπειτα από αφαίρεση των ωοθηκών) ή γυναίκες, που λαμβάνουν ταμοξιφαίνη (tamoxifen) για τον καρκίνο του μαστού, ανήκουν σε αυτό το ποσοστό.

Νάντια Μάλλιου
Ψυχολόγος
Το κείμενο αποτελεί προσαρμογή στα Ελληνικά από το: Harvard Health Publishing, Harvard Medical School (March 21, 2017). Dealing with the symptoms of menopause. Retrieved from: https://www.health.harvard.edu/womens-health/dealing-with-the-symptoms-of-menopause


Αλλαγές στην εμμηνόπαυση

Ο όρος “συμπτώματα”, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει, ότι δεν είναι δόκιμος όρος για να περιγραφούν οι σωματικές, ψυχικές και νοητικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, εφόσον δεν πρόκειται για κάποια ασθένεια. Είναι πολύ δύσκολο να διακριθεί ποιες αλλαγές οφείλονται στη φυσιολογική διαδικασία της ωρίμανσης και ποιες στις διακυμάνσεις του επιπέδου των ορμονών. Κάποιες αλλαγές αλληλεπικαλύπτονται και άλλες έχουν καταιγιστική επίδραση. Για παράδειγμα, η ξηρότητα του κόλπου μπορεί να συνεισφέρει στην μειωμένη σεξουαλική επιθυμία ή οι συχνές εξάψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορούν να αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα για την αϋπνία.
Οι εξάψεις και η κολπική ξηρότητα είναι δύο συμπτώματα, τα οποία συνδέονται συχνότερα με την εμμηνόπαυση. Άλλα συμπτώματα είναι διαταραχές του ύπνου, διαταραχές του ουροποιητικού, σεξουαλική δυσλειτουργία, αλλαγές στη διάθεση αλλά και στην ποιότητα ζωής. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω δεν συσχετίζονται με τρόπο συστηματοποιημένο με τις ορμονικές αλλαγές κατά τη μετάβαση από την αναπαραγωγική περίοδο στην περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Νάντια Μάλλιου
Ψυχολόγος

Το κείμενο αποτελεί προσαρμογή στα Ελληνικά από το: Harvard Health Publishing, Harvard Medical School (March 21, 2017). Dealing with the symptoms of menopause. Retrieved from: https://www.health.harvard.edu/womens-health/dealing-with-the-symptoms-of-menopause


Το σώμα μας και τα διάφορα έλαια

Πολλές είναι οι γυναίκες που περιποιούνται τα μαλλιά τους, το πρόσωπο τους, τα χέρια τους και γενικά όλα τα μέρη του σώματος τους. Η καλή εμφάνιση όμως εξαρτάται και από άλλα πράγματα που έχουν να κάνουν με την ευκινησία και την ευελιξία, με την διατροφή μας, με την άσκηση και γενικά με το σύνολο της προσωπικότητας μας. Πρέπει να μάθουμε να γνωρίζουμε, να νιώθουμε και να αγαπάμε το σώμα μας. Να το φροντίζουμε και να προσπαθούμε να το διατηρήσουμε υγιές με το πέρασμα του χρόνου. Η φροντίδα θα μπορούσε να ξεκινάει από ένα μπάνιο στο σπίτι ή στη θάλασσα. Πολύ ευεργετικό είναι να κάνουμε μια εντριβή από το κεφάλι μέχρι τα κάτω άκρα μας, με ένα λάδι ή λοσιόν με διάφορα έλαια. Με αυτό τον τρόπο φρεσκάρουμε το δέρμα μας, διευκολύνουμε την κυκλοφορία του αίματος και τέλος μπορούμε να αισθανθούμε κάποιες αλλαγές στο σώμα μας. Καλλυντικά λάδια που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε είναι, το αμυγδαλέλαιο, που είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια για την επάλειψη του σώματος, καθαρισμό προσώπου μετά ειδικά από έντονο μακιγιάζ αλλά και σαν βάση στις κρέμες δίνει μια πολύ απαλή υφή. Το βερυκοκέλαιο επίσης είναι ουδέτερο και ευεργετικό, το καστορέλαιο είτε σκέτο είτε με την προσθήκη βιταμίνης Ε είναι θαυμάσιο λάδι για την περιοχή των ματιών, έχει αντιρυτιδικές και αναζωογόνες ιδιότητες. Το αραχιδέλαιο είναι και αυτό κατάλληλο για λάδια μασάζ και δεν οξειδώνεται εύκολα.


Εμμηνόπαυση και εργασία

H εργασία αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή των περισσότερων γυναικών. Για αρκετές όμως, η περιεμμηνοπαυσιακή περίοδος της ζωής τους και ακόμα περισσότερο η εμμηνοπαυσιακή , αποτελούν μία πραγματική πρόκληση, λόγω των πολλών συμπτωμάτων που μπορεί να βιώνουν, μετατρέποντας την καθημερινότητα τους σε πραγματικό εφιάλτη.
Το να διαχειριστεί μια γυναίκα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι το ένα σκέλος, ενώ το δεύτερο είναι να αποδείξει τόσο στον εαυτό της όσο και στους γύρω της, πως μπορεί να τα καταφέρει.
Σε αυτή την περίοδο της ζωής της, οι αλλαγές είναι ποικίλες και σε πολλά επίπεδα. Οι βιολογικές και ψυχολογικές αλλαγές που βιώνει μπορεί να πάρουν κοινωνικές και επαγγελματικές διαστάσεις που θα πρέπει να διαχειριστεί. Το να αποδείξει μια γυναίκα σε αυτή τη φάση της ζωής της πως είναι το ίδιο παραγωγική και πως μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλους τους ρόλους της είναι ένα μεγάλο στοίχημα.
Το 2030 περισσότερες από 1,5 δισεκατομμύριο γυναίκες θα έχουν περάσει τα 50. Βάσει στοιχείων τώρα, ο μέσος όρος σύνταξης στην Ελλάδα είναι τα 67 έτη κάτι που με απλούς υπολογισμούς σημαίνει πως μια γυναίκα με (φυσιολογική) εμμηνόπαυση έχει τουλάχιστον 15 παραγωγικά χρόνια ως προς την επαγγελματική της ζωή.
Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα του FOM (Faculty of Occupational Medicine) οι μισές γυναίκες δεν ζητούν ιατρική συμβουλή ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν αισθάνεται άνετα να μιλάει για την περίοδο της εμμηνόπαυσης και τα συμπτώματα που βιώνουν, με τους εργοδότες αλλά ούτε ακόμα και με τους συναδέλφους τους.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην εργασία είναι οι εξάψεις, οι αλλαγές στη διάθεση, η κούραση, το στρες, η εξάντληση, η διαταραχή στη μνήμη και στη συγκέντρωση, το αίσθημα της θλίψης και αρκετές φορές η κατάθλιψη που μπορεί να βιώνουν καθώς και το αίσθημα της ανασφάλειας.
Για όλα τα παραπάνω θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση. Το να μάθουμε να συζητάμε για όλα τα συμπτώματα και να ενημερώνουμε τους γύρω μας, χωρίς ντροπή και φόβο, είναι μια καλή αρχή που θα πρέπει να γίνει με πρωτοβουλίες από συλλόγους και φορείς. Η σωστή ενημέρωση και η εκπαίδευση, για θέματα που αφορούν την εμμηνόπαυση προς τους διευθυντές και όλους τους εργαζομένους είναι απαραίτητη.
Οι εργοδότες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με διακριτικότητα αυτή την περίοδο της γυναίκας που βιώνει την εμμηνόπαυση και να σέβονται τις επιθυμίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής της.
Οι αλλαγές θα μπορούσαν να είναι πολύ απλές αλλά πολύ σημαντικές κάνοντας την διαφορά και διευκολύνοντας την ζωή της, ώστε να μπορεί να είναι πολύ αποδοτική. Θα μπορούσε να μετακινηθεί το γραφείο της, δίπλα ή κοντά σε παράθυρο, ή να επιτρέπεται να γίνονται διαλείμματα όταν το χρειάζεται. Αλλαγή κάποιον καθηκόντων ή αλλαγή πόστου θα μπορούσε να συζητηθεί και να βρεθεί μια λύση από κοινού.
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός στην εμμηνόπαυση ή γιατρός για να υποστηρίξει μια γυναίκα που βιώνει την περίοδο της περιεμμηνόπαυσης ή εμμηνόπαυσης και να βοηθήσει. Χρειάζεται σωστή ενημέρωση, κατανόηση, ευαισθησία, συναισθηματική ευφυία και φυσικά καλή θέληση ώστε η γυναίκα να μπορεί να δώσει τον καλύτερο εαυτό της και να αποδώσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της.


Θετικές αλλαγές

Στις μέρες μας οι γυναίκες ζουν την μισή από την ενήλικη ζωή τους μετά την εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση δεν είναι πλέον η εισαγωγή στα γηρατειά, αλλά μια καινούργια αρχή, ένα άλμα απελευθέρωσης προς νέες αφετηρίες, με νέες εμπειρίες και ελπίδες για το μέλλον. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι και μια περίοδος προσπάθειας. Από τις έγνοιες για την υγεία, τα φυσικά συμπτώματα, έως τους απλούς φόβους της γήρανσης. Οι παγίδες της εμμηνόπαυσης παραμένουν πραγματικές… αλλά όχι τόσο δραματικές όσο μέχρι τώρα μπορεί κάποιοι να πιστεύατε. Τα τελευταία χρόνια πολλά προϊόντα υποστηρίζουν πως μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να απαλλαγούν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Είναι δική σας επιλογή κατόπιν συνεννόησης με τον ιατρό σας να επιλέξετε ποιο από αυτά μπορεί να σας βοηθήσει και ποιο όχι. Μιλήστε με τον γιατρό σας και διατηρήστε επαφή με την πραγματικότητα και τις αλλαγές που επιφέρει. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα το μαγικό χάπι που κρατάει τις γυναίκες για πάντα νέες. Κάποιες αλλαγές που θα μειώσουν κάποια συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και θα διατηρήσουν το σώμα σας υγιές στο δεύτερο μισό της ενήλικης ζωής σας είναι οι θετικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνονται πολύ πριν την κλιμακτήριο, όπως το να τρώτε υγιεινά, να κάνετε τακτικά γυμναστική, να πετάξετε τα τσιγάρα και να έχετε μια θετική σκέψη και στάση για την ζωή .


Ημερολόγιο για την εμμηνόπαυση

Ένας τρόπος για να παρακολουθήσετε τις αλλαγές που μπορεί να συμβούν στο σώμα σας αλλά και στην ψυχολογία σας, είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο με τις καλές και τις κακές στιγμές που μπορεί να βιώνεται. Μπορεί να συμβαίνουν τόσο πολλά κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης που ένα ημερολόγιο θα σας βοηθήσει να καταγράψετε όλες τις σκέψεις σας για να μπορέσετε έπειτα να τις μοιραστείτε με τον γιατρό σας στις συναντήσεις που θα έχετε. Σκέψεις και συναισθήματα που μπορεί να επηρεάσουν τις σχέσεις με τον σύντροφο σας , με τα παιδιά σας, με τους φίλους σας, με τους συνεργάτες σας. Μπορείτε να γράψετε μια σειρά από προτάσεις προσθέτοντας πληροφορίες για το πως αντιμετωπίζετε εσείς κάποιες δύσκολες καταστάσεις στην καθημερινότητας σας. Η εμπειρία κάθε γυναίκας με την εμμηνόπαυση είναι μοναδική και μπορεί να αποδειχτεί επίσης μοναδική πηγή έμπνευσης. Προσοχή όμως χρειάζεται, σε ότι ακούμε ή ότι μοιραζόμαστε μεταξύ μας. Οτιδήποτε υπήρξε ευεργετικό για μια γυναίκα, δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι για όλες.


Συμβουλές για την περίοδο της εμμηνόπαυσης

Βρείτε ένα χόμπι
Αγοράστε ένα καινούργιο ρούχο
Γράψτε τις σκέψεις σας σ’ ένα σημειωματάριο
Κάνετε έναν περίπατο με κάποιον
Διατυπώστε τις σκέψεις σας με ειλικρίνεια και αγάπη
Αγκαλιάστε τους ανθρώπους που σας περιβάλουν, με αγάπη
Βρείτε χρόνο για να τεμπελιάσετε
Αγνοήστε μικρές διαφωνίες
Μην ξεχνάτε να ευχαριστείτε όσους σας στηρίζουν
Ζητήστε από εκείνους που σας περιβάλλουν να σας λένε πότε ξεπερνάτε τα όρια σας σε σχέση με το παρελθόν και πως οι ψυχολογικές μεταπτώσεις σας επηρεάζουν τις σχέσεις σας μαζί τους


Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης - 18 Οκτωβρίου (video)

Η εμμηνόπαυση αποτελεί στρεσογόνο παράγοντα

για την εμφάνιση κατάθλιψης  στις γυναίκες

Το 27.1% των γυναικών σε εμμηνόπαυση παρουσιάζει συμπτωματολογία ενδεικτική Κλινικής Κατάθλιψης

Η περιεμμηνοπαυσιακή περίοδος (κλιμακτήριος και ιδιαίτερα η εμμηνόπαυση) αποτελεί στρεσογόνο παράγοντα για την εμφάνιση κατάθλιψης στις γυναίκες είναι το βασικό μήνυμα  της διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε ο Σύλλογος «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ»,  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης – 18 Οκτωβρίου.

«Παρότι η εμμηνόπαυση αποτελεί μία φυσική εξέλιξη στη ζωή κάθε γυναίκας, για
πολλές από αυτές εξελίσσεται σε μία τραυματική εμπειρία, καθώς σηματοδοτεί
μεγάλες αλλαγές στο σώμα και στον ψυχισμό τους»
τόνισε η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΜ.

«Τα  πιο συχνά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες είναι οι διαταραχές στην περίοδο, οι εξάψεις και οι μεταπτώσεις στη διάθεση. Άλλα συμπτώματα που αναφέρουν γυναίκες σε εμμηνόπαυση είναι: πνευματική σύγχυση, διαταραχή στη μνήμη και τη σκέψη και τη συγκέντρωση, κυκλοθυμία, αίσθημα θλίψης και κάποιες φορές κατάθλιψη, διαταραχή στον ύπνο, ελαττωμένη επιθυμία για επαφή αλλά και ξηρότητα στον κόλπο» κατέληξε η κα Παππά.

«Τα συμπτώματα της κατάθλιψης της εμμηνόπαυσης» διευκρίνισε ο κος Γιώργος Παπαζήσης, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας & Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής ΑΠΘ, «διαφοροποιούνται από τα  τυπικά συμπτώματα της κατάθλιψης  στις άλλες φάσεις της ζωής της γυναίκας, και  αφορούν  5 άξονες (εικόνα εαυτού, σεξουαλική ζωή, σωματική αλλαγή, γνωστικό και διαταραχή ύπνου).  Για την εμφάνιση αυτής της διαταραχής ευθύνονται  διάφοροι παράγοντες, μεταξύ των οποίων ορμονικοί και ψυχοκοινωνικοί  ενώ  η θεραπεία παραμένει εξατομικευμένη περιλαμβά- νοντας φαρμακοθεραπεία και ψυχοθεραπεία.»

«Αποτελέσματα μελέτης  που διεξήχθη με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης διαδικτυακά σε 510 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες στην Ελλάδα με στόχο την επιδημιολογική καταγραφή καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε αυτό το δείγμα του γενικού πληθυσμού και τη συσχέτιση με πιθανούς παράγοντες κινδύνου», συνέχισε ο κος Παπαζήσης, «έδειξαν ότι 27.1% των γυναικών σε εμμηνόπαυση παρουσιάζει συμπτωματολογία ενδεικτική Κλινικής Κατάθλιψης με τις  καπνίστριες και τις  ανασφάλιστες γυναίκες να εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα για κατάθλιψη  κατά την εμμηνόπαυση.»

Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που συμμετείχαν ήταν τα 54 έτη, το 55% ήταν εργαζόμενες ενώ το 8.2% ήταν ανασφάλιστες. Το 53% του δείγματος ήταν καπνίστριες, το 49% υπέφερε από κάποια χρόνια νόσο με συχνότερη τη θυρεοειδοπάθεια ενώ 13.1% λάμβανε ήδη κάποια αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή.

«Η Δημιουργία Κέντρων Πρόληψης και Φροντίδας για την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης   είναι κομβικής σημασίας  για την πρόληψη και την αντιμετώπιση  των συνεπειών της εμμηνόπαυσης  που συχνά σηματοδοτεί  την έναρξη μιας σειράς  μακροχρόνιων αλλαγών»  επεσήμανε η Ναταλία Τσουμάνη, ΤΕ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, του Κ.Υ. Ηρακλείου της 7ης ΥΠΕ Κρήτης,  Νοσηλεύτρια, MSc Δημόσια Υγεία- ΜΒΑ Διοίκηση Μονάδων Υγείας

«Για το λόγο αυτό», συνέχισε η κα Τσουμάνη, «το Κ.Υ. Ηρακλείου δημιούργησε και λειτουργεί από την 1η Ιουνίου 2020  Κέντρο Πρόληψης και Φροντίδας για Κλιμακτήριο –Εμμηνόπαυση. Στόχοι του Κέντρου το οποίο απαρτίζεται από 1 γυναικολόγο, 3 μαίες, ένα ορθοπαιδικό, μία καρδιολόγο και μία διατροφολόγο  είναι:

  • Η χωρίς αλλαγή της καθημερινότητας και η σταδιακή βελτίωση της φυσικής κατάστασης και υγείας των προ-εμμηνοπαυσιακών και εμμηνοπαυσιακών γυναικών
  • Η εξάλειψη δυσάρεστων συμπτωμάτων
  • Η διαχείριση βάρους
  • Η προφύλαξη από οστεοπόρωση
  • Η πρόληψη γυναικολογικών καρκίνων
  • Οι Εξατομικευμένες Θεραπείες.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες του περιλαμβάνουν:

  • Προγραμματισμένες ενημερώσεις για τα συμπτώματα και τις παθήσεις που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση
  • Κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο για την εκτίμηση του ατομικού κινδύνου της κάθε γυναίκας για τα νοσήματα αυτά
  • Ηλεκτρονικό φάκελο με το ιατρικό ιστορικό της κάθε γυναίκας, προσβάσιμο από όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες, με σκοπό τη μακροχρόνια συντονισμένη παρακολούθησή της κάθε γυναίκας»

Σύμφωνα με την κα Τσουμάνη, από την 1η Ιουνίου 2020 έως σήμερα έχουν εισαχθεί στο πρωτόκολλο 159 γυναίκες. Τα αποτελέσματα ήταν η μείωση των εξάψεων και νυχτερινών εφιδρώσεων στο 100% με τη χρήση φυτοοιστρογόνων, η μείωση ή διατήρηση του βάρους, ο έλεγχος της κολπικής ξηρότητας, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και τέλος η μείωση στις διαταραχές ύπνου.