Ποιοι Είμαστε

Η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ) ιδρύθηκε τον Ιούνιο 2019. Είναι η μόνη  μη κερδοσκοπική οργάνωση ατόμων της Ελλάδας αφιερωμένη στην προώθηση της υγείας και της ποιότητας ζωής όλων των ατόμων και κυρίως  των γυναικών της μέσης ηλικίας και μετά, μέσω της κατανόησης  της εμμηνόπαυσης και της υγιούς γήρανσης.

Η εμμηνόπαυση είναι ίσως η σημαντικότερη στιγμή στη ζωή της γυναίκας. Όλες οι γυναίκες που έχουν την τύχη να ζήσουν και να ολοκληρώσουν τον παραγωγικό κύκλο της ζωής τους αναγκαστικά με τον ίδιο ή διαφορετικό τρόπο, θα μεταβούν στην περίοδο της ωριμότητας. Η περιεμμηνοπαυσιακή περίοδος σηματοδοτεί τεράστιες αλλαγές στη ζωή και τη λειτουργία ολόκληρης της οικογένειας. Το σώμα, η διάθεση, η αντίληψη, οι σχέσεις, τα όνειρα και οι προσδοκίες επαναπροσδιορίζονται.

Με την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης δημιουργείται ένας πόλος αναζήτησης και κυρίως στήριξης με κάθε τρόπο των ατόμων που εμπλέκονται σε αυτές τις αλλαγές. Προβλήματα αισθητικής, υγείας, ευεξίας και συναισθημάτων, φιλοδοξούμε να αντιμετωπιστούν και να λυθούν μέσα από την λειτουργία του οργανισμού.

Ο Σύλλογος έχει σκοπό την ενημέρωση και την πληροφόρηση των μελών και του ευρέως κοινού καθώς και την ευαισθητοποίηση  των επαγγελματιών υγείας γύρω από ζητήματα που αφορούν την εμμηνόπαυση και την παροχή συμπαράστασης και βοηθείας σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν συναισθηματικά ή και σωματικά συμπτώματα τα οποία έχουν προκληθεί από την εμμηνόπαυση.

Μέλη της μπορούν να γίνουν όλες και όλοι που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τα συμπτώματα και τις αλλαγές αυτής της περιόδου ζωής.

Δείτε το εταιρικό μας έντυπο εδώ 

Η Αποστολή μας
 • Η ενημέρωση και η πληροφόρηση των μελών και του ευρέως κοινού καθώς και η ευαισθητοποίηση  των επαγγελματιών υγείας γύρω από ζητήματα που αφορούν την εμμηνόπαυση και την παροχή συμπαράστασης και βοηθείας σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν συναισθηματικά ή και σωματικά συμπτώματα τα οποία έχουν προκληθεί από την εμμηνόπαυση.  
 • Η προώθηση και η ανάπτυξη με κάθε μέσον της επιστημονικής έρευνας σχετικά με την εμμηνόπαυση και τα συμπτώματα αυτής.
 • Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που αντιμετωπίζουν συναισθηματικά ή/και σωματικά συμπτώματα λόγω της εμμηνόπαυσης (π.χ. αλλαγές στη διάθεση, προβλήματα ύπνου, αύξηση σωματικού βάρους, αραίωση των μαλλιών και ξηροδερμία κ.α.).
 • Η ηθική, υλική και επιστημονική  υποστήριξη, προστασία & βοήθεια  σε όσους αντιμετωπίζουν συναισθηματικά ή και σωματικά συμπτώματα λόγω της εμμηνόπαυσης, καθώς και στις οικογένειές τους και η ενθάρρυνση τους να συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες που πιθανόν διεξάγονται.
 • Η ευαισθητοποίηση πολιτικών και θεσμικών οργάνων σχετικά με την αντιμετώπιση και την ενημέρωση σχετικά με την αντιμετώπιση των συναισθηματικών ή/και σωματικών συμπτωμάτων που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.
 • Η συνεργασία με δημόσιες και ιδιωτικές δομές που ενδιαφέρονται για την μελέτη έρευνα και θεραπεία των συναισθηματικών ή/και σωματικών συμπτωμάτων που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια  της εμμηνόπαυσης  και οι οποίες διαθέτουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να εγγυηθούν την ποιότητα των υπηρεσιών στην πάσχουσα.
Τα κυριότερα μέσα για να πραγματοποιήσουμε την αποστολή μας
 • Δημιουργία website  και παρουσία στα  διαδικτυακά  μέσα κοινωνικής δικτύωσης
 • Διοργάνωση και συντονισμός διαλέξεων, ημερίδων, συζητήσεων, σεμιναρίων και όποιων άλλων κριθούν πρόσφορα μέσα
 • Ενημέρωση μέσω των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας
 • Εκδόσεις εντύπων, ενημερωτικών φυλλαδίων κ.λπ.
 • Οργάνωση κάθε είδους κοινωνικών εκδηλώσεων με σκοπό την επαφή των μελών μεταξύ των, ώστε να ανταλλάσσονται σκέψεις και εμπειρίες σχετικά με την αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης
 • Έκδοση περιοδικού εντύπου και οιαδήποτε σχετική με την εμμηνόπαυση εκδοτική δραστηριότητα
 • Συγκρότηση ομάδων εργασίας και επιτροπών, καθώς και ανάθεση σε ειδικούς για την επίτευξη επί μέρους στόχων.
 • Επικοινωνία και συνεργασία με ανάλογους κοινωνικούς και ιατρικούς φορείς της χώρας μας, άλλων χωρών, καθώς και με εθνικές και διεθνείς καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες και οργανώσεις.
 • Συνεργασία με χορηγούς από τον χώρο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για κοινωνικές έρευνες, ενημερωτικές εκστρατείες, χρηματοδότηση, δωρεές κ.λπ.