Αθανασία Παππά

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης ( ΕΛ.Ε.Τ.ΕΜ)

 

ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

 

Το καλοκαίρι μπορεί να είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος εάν διανύετε την εμμηνόπαυση. Η αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αφήνοντας εσάς και το δέρμα σας να αισθάνεστε ζεστό, ξηρό και ερεθισμένο. Καθώς διανύουμε την εμμηνόπαυση το δέρμα μας γίνεται πολύ πιο λεπτό και ευαίσθητο, αφήνοντάς το ευάλωτο σε περιβαλλοντικές βλάβες. Η σωστή φροντίδα του δέρματός σας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απαραίτητη για τη διατήρηση υγιούς, λαμπερού δέρματος στην εμμηνόπαυση.

Τι συμβαίνει στο δέρμα μας στην εμμηνόπαυση;

Οι αλλαγές στο δέρμα που βιώνουμε στην εμμηνόπαυση προκαλούνται από τη μείωση των επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης που είναι απαραίτητα για την παραγωγή κολλαγόνου. Καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται, η παραγωγή κολλαγόνου επιβραδύνεται. Αυτό μπορεί να σημαίνει μεγάλες αλλαγές για τη δομή και τον τόνο του δέρματός μας. Και το καλοκαίρι; Επειδή η εμμηνόπαυση επηρεάζει άμεσα το δέρμα καθιστώντας το πολύ πιο ευαίσθητο με εξασθενημένο δερματικό φραγμό, ο κίνδυνος βλάβης το καλοκαίρι είναι πολύ μεγαλύτερος για το δέρμα των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Οι βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι η μεγαλύτερη αιτία βλάβης στο υγιές δέρμα και ο κίνδυνος βλάβης αυξάνεται στην εμμηνόπαυση επειδή το δέρμα είναι πολύ πιο αδύναμο. Καθώς οι ορμόνες μας αλλάζουν, το δέρμα μας αρχίζει επίσης να χάνει την ικανότητά του να συγκρατεί την υγρασία και έτσι αφυδατώνεται πολύ πιο εύκολα. Οι υψηλές θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να στεγνώσουν ακόμα περισσότερο το δέρμα μας αφήνοντάς το αφυδατωμένο, θαμπό και χωρίς υγρασία. Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε αλλαγές στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας τους καλοκαιρινούς μήνες για να προστατεύσετε το δέρμα και να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης και της ζέστης.

  1. Αντηλιακή προστασία: Η χρήση υψηλού δείκτη SPF είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε το δέρμα σας όλο το χρόνο, ανεξάρτητα από τον καιρό, ειδικά όταν το δέρμα σας εξασθενεί στην εμμηνόπαυση. Το αντηλιακό προορίζεται να κάθεται στην κορυφή του δέρματος για να λειτουργεί ως άμυνα μεταξύ του προσώπου σας και του ήλιου. Δεν προορίζεται να διεισδύσει στο δέρμα, γιατί υποτίθεται ότι εμποδίζει όλες αυτές τις επιβλαβείς ακτίνες UV. Οι ενυδατικές κρέμες, από την άλλη, είναι το αντίθετο. Ο σκοπός τους είναι να διεισδύσουν στο δέρμα, προσθέτοντας υγρασία που δεν υπήρχε ήδη.
  2. Ενυδάτωση: Πρέπει να ενυδατώσετε το δέρμα σας από μέσα προς τα έξω για να το προστατεύσετε από την αφυδάτωση τους καλοκαιρινούς μήνες. Η αφυδάτωση επιδεινώνει πολλά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένων των εξάψεων, του άγχους και της ξηρότητας του δέρματος κάνοντας το δέρμα να χάνει τη σφριγηλή, δροσερή όψη. Στην εμμηνόπαυση, μια προσέγγιση από μέσα προς τα έξω είναι η καλύτερη. Επιδιώξτε να πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα για να παραμείνετε ενυδατωμένη – είναι καλύτερο να το πίνετε αργά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  3. Αποφύγετε τα ερεθιστικά συστατικά περιποίησης της επιδερμίδας Επειδή το δέρμα σας είναι πιο επιρρεπές σε ευαισθησία και ξηρότητα καθώς πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση, είναι σημαντικό να αποφεύγετε οτιδήποτε είναι πιθανό να ερεθίσει το δέρμα, ειδικά το καλοκαίρι. Συστατικά που είναι γνωστό ότι ερεθίζουν το δέρμα όπως είναι τα αρώματα, αιθέρια έλαια, ξηραντικές αλκοόλες και θειικά άλατα καλό είναι να αποφεύγονται. Αυτά τα συστατικά υπάρχουν σε πολλά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, αλλά καλύτερα να αποφεύγονται στην εμμηνόπαυση ή σε οποιονδήποτε με οποιουδήποτε είδους ευαισθησία δέρματος.
  4. Επενδύστε σε μια υπέροχη ενυδατική κρέμα. Το ξηρό δέρμα είναι το χαρακτηριστικό του δέρματος της εμμηνόπαυσης. Είναι ένα παράπονο για το δέρμα που ακούμε από τις γυναίκες και οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μπορούν να στεγνώσουν ακόμη περισσότερο το δέρμα μας. Στην εμμηνόπαυση, μια εξαιρετική ενυδατική κρέμα είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορείτε να κάνετε για το δέρμα σας. Αυτό που έχει λειτουργήσει για το δέρμα σας στο παρελθόν πιθανότατα δεν θα είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει το επίπεδο ξηρότητας που αντιμετωπίζετε στην εμμηνόπαυση, ειδικά το καλοκαίρι.

Μπορείτε να αποκτήσετε υπέροχο δέρμα στην εμμηνόπαυση ακόμα και το καλοκαίρι. Χρειάζεται απλώς μια στοχευμένη προσέγγιση και το σωστό καλλυντικό περιποίησης για υγιές λαμπερό δέρμα το καλοκαίρι.