Αθανασία Παππά

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης

Επισκέπτρια Υγείας

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Οι εξάψεις είναι ένα κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. Αν και μπορεί να συμβούν όλο το χρόνο, η καλοκαιρινή ζέστη και η υγρασία μπορεί να κάνουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης να είναι αφόρητα. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που παρακολουθούσαν τα συμπτώματά τους για δέκα χρόνια διαπίστωσε ότι οι εξάψεις ήταν πιο διαδεδομένες τον Ιούλιο. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι ένα άλλο σύμπτωμα που κορυφώνονται το καλοκαίρι.

Οι ηλικίες και τα στάδια της εμμηνόπαυσης.

Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι τα 51 ‘έτη. Εξ ορισμού, η εμμηνόπαυση ξεκινά 12 μήνες μετά την τελευταία περίοδο. Ωστόσο, τα συμπτώματα ξεκινούν πολύ νωρίτερα, σε μια περίοδο που ονομάζεται περιεμμηνόπαυση. Η όλη διαδικασία συνήθως εκτείνεται από εννέα έως 15 χρόνια για τις περισσότερες γυναίκες. Πολλά από τα συμπτώματα που συνδέουμε με την εμμηνόπαυση συμβαίνουν κατά την περιεμμηνόπαυση, συμπεριλαμβανομένων των εξάψεων και των νυχτερινών εφιδρώσεων. Περίπου το 75% των γυναικών στην περιεμμηνόπαυση τα βιώνουν. Οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις διαρκούν συνήθως από 30 δευτερόλεπτα έως 10 λεπτά. Ξεκινούν με μια αίσθηση ξαφνικής ζεστασιάς είτε στο πάνω μέρος του σώματος είτε σε ολόκληρο το σώμα. Μπορεί επίσης να νιώσετε ένα κρύο μετά από εξάψεις ή νυχτερινή εφίδρωση, αυξανόμενο καρδιακό παλμό, ερυθρότητα ή κόκκινες κηλίδες στο πρόσωπο, το λαιμό, την πλάτη, το στήθος και τα χέρια Ιδρώνοντας. Μπορεί να έχετε μερικές εξάψεις την εβδομάδα ή πολλές εξάψεις την ημέρα. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις συχνά ξυπνούν τις γυναίκες από τον ύπνο.

Κατά τους θερμότερους μήνες, φορέστε φαρδιά ρούχα για να βοηθήσετε τη ροή του αέρα και για να σας κρατήσει πιο δροσερή. Τα ελαφριά, αναπνεύσιμα υφάσματα όπως τα βαμβακερά και τα ρούχα απο λινό ύφασμα, είναι καλές επιλογές. Ακολουθούν μερικές ακόμη ιδέες που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε δροσερές αυτό το καλοκαίρι:

1)Δημιουργήστε τον χώρο σας έχοντας κατά νου τις νυχτερινές εφιδρώσεις Κρατήστε το σπίτι σας δροσερό. Κλείστε τις κουρτίνες και τα στόρια σας τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας για να εμποδίσετε τη ζέστη. Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες οροφής, ακόμη και με ανοιχτό τον κλιματισμό, και κρατήστε τους μικρότερους ανεμιστήρες στραμμένους προς το κρεβάτι σας.

2)Αποφύγετε να κάνετε ζεστά ντους και μπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο αύξησης της θερμοκρασίας του σώματός σας.

3)Εξετάστε το ενδεχόμενο φαρμακευτικής αγωγής για τη διαχείριση των εξάψεων Ορισμένα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των εξάψεων και της νυχτερινής εφίδρωσης.

Φαγητό, ποτό και εξάψεις:

Αυτό που τρώτε και πίνετε μπορεί να έχει αντίκτυπο στις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις. Η τήρηση αυτών των οδηγιών μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των περιεμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων.

1)Αποφύγετε το αλκοόλ. Αποφύγετε την καφεΐνη, ειδικά πριν τον ύπνο.

2)Μην τρώτε πικάντικα φαγητά.

3)Πίνετε άφθονο νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

4)Πιείτε κρύα ροφήματα κατά τη διάρκεια ενός ζεστού φλας για να σας βοηθήσει να δροσιστείτε.

5)Μπορεί να δείτε πολλές πληροφορίες στην τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη λήψη διαιτητικών ή φυτικών συμπληρωμάτων για τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Κανένα διαιτητικό ή φυτικό συμπλήρωμα δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι λειτουργεί σταθερά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Τα συμπληρώματα μπορεί να αλληλοεπιδράσουν με οποιοδήποτε συνταγογραφούμενο φάρμακα που παίρνετε. Αυτές οι ουσίες μπορεί επίσης να έχουν παρενέργειες. Πάντα να μιλάτε με τον γιατρό σας πριν προσθέσετε διαιτητικά ή φυτικά συμπληρώματα στη ρουτίνα σας.

6)Η διαχείριση του άγχους και η φροντίδα της ψυχικής σας υγείας μπορεί να κάνει τις εξάψεις πιο ανεκτές. Οι πρακτικές ενσυνειδητότητας, άλλοι τύποι διαλογισμού και οι σωστές αναπνοές (παίρνοντας αργές βαθιές αναπνοές) μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει, και η γιόγκα μπορεί επίσης να κάνει πιο υποφερτά τα συμπτώματα.

7)Να είστε ευγενικοί με το σώμα σας. Το να ζεις μια υγιή, ισορροπημένη ζωή μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

8)Είναι μια καλή ευκαιρία να διακόψετε το κάπνισμα εάν καπνίζετε

9)Ασκηθείτε για να απαλύνετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.

10)Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, επιμείνετε σε δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους ή περπατήστε νωρίς ή αργά την ημέρα όταν είναι πιο δροσερά για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.

11)Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.

12)Μπορείτε να ακολουθήσετε μια καλή ρουτίνα πριν τον ύπνο. Να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι ψεκασμού νερό για να δροσίζετε τον εαυτό σας εάν αισθανθείτε ότι έρχεται μια έξαψη ή έναν μικρό φορητό ανεμιστήρα. Τοποθετήστε μια δροσερή, υγρή πετσέτα στο πρόσωπο ή το λαιμό σας.