H εργασία αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή των περισσότερων γυναικών. Για αρκετές όμως, η περιεμμηνοπαυσιακή περίοδος της ζωής τους και ακόμα περισσότερο η εμμηνοπαυσιακή , αποτελούν μία πραγματική πρόκληση, λόγω των πολλών συμπτωμάτων που μπορεί να βιώνουν, μετατρέποντας την καθημερινότητα τους σε πραγματικό εφιάλτη.
Το να διαχειριστεί μια γυναίκα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι το ένα σκέλος, ενώ το δεύτερο είναι να αποδείξει τόσο στον εαυτό της όσο και στους γύρω της, πως μπορεί να τα καταφέρει.
Σε αυτή την περίοδο της ζωής της, οι αλλαγές είναι ποικίλες και σε πολλά επίπεδα. Οι βιολογικές και ψυχολογικές αλλαγές που βιώνει μπορεί να πάρουν κοινωνικές και επαγγελματικές διαστάσεις που θα πρέπει να διαχειριστεί. Το να αποδείξει μια γυναίκα σε αυτή τη φάση της ζωής της πως είναι το ίδιο παραγωγική και πως μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλους τους ρόλους της είναι ένα μεγάλο στοίχημα.
Το 2030 περισσότερες από 1,5 δισεκατομμύριο γυναίκες θα έχουν περάσει τα 50. Βάσει στοιχείων τώρα, ο μέσος όρος σύνταξης στην Ελλάδα είναι τα 67 έτη κάτι που με απλούς υπολογισμούς σημαίνει πως μια γυναίκα με (φυσιολογική) εμμηνόπαυση έχει τουλάχιστον 15 παραγωγικά χρόνια ως προς την επαγγελματική της ζωή.
Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα του FOM (Faculty of Occupational Medicine) οι μισές γυναίκες δεν ζητούν ιατρική συμβουλή ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν αισθάνεται άνετα να μιλάει για την περίοδο της εμμηνόπαυσης και τα συμπτώματα που βιώνουν, με τους εργοδότες αλλά ούτε ακόμα και με τους συναδέλφους τους.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην εργασία είναι οι εξάψεις, οι αλλαγές στη διάθεση, η κούραση, το στρες, η εξάντληση, η διαταραχή στη μνήμη και στη συγκέντρωση, το αίσθημα της θλίψης και αρκετές φορές η κατάθλιψη που μπορεί να βιώνουν καθώς και το αίσθημα της ανασφάλειας.
Για όλα τα παραπάνω θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση. Το να μάθουμε να συζητάμε για όλα τα συμπτώματα και να ενημερώνουμε τους γύρω μας, χωρίς ντροπή και φόβο, είναι μια καλή αρχή που θα πρέπει να γίνει με πρωτοβουλίες από συλλόγους και φορείς. Η σωστή ενημέρωση και η εκπαίδευση, για θέματα που αφορούν την εμμηνόπαυση προς τους διευθυντές και όλους τους εργαζομένους είναι απαραίτητη.
Οι εργοδότες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με διακριτικότητα αυτή την περίοδο της γυναίκας που βιώνει την εμμηνόπαυση και να σέβονται τις επιθυμίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής της.
Οι αλλαγές θα μπορούσαν να είναι πολύ απλές αλλά πολύ σημαντικές κάνοντας την διαφορά και διευκολύνοντας την ζωή της, ώστε να μπορεί να είναι πολύ αποδοτική. Θα μπορούσε να μετακινηθεί το γραφείο της, δίπλα ή κοντά σε παράθυρο, ή να επιτρέπεται να γίνονται διαλείμματα όταν το χρειάζεται. Αλλαγή κάποιον καθηκόντων ή αλλαγή πόστου θα μπορούσε να συζητηθεί και να βρεθεί μια λύση από κοινού.
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός στην εμμηνόπαυση ή γιατρός για να υποστηρίξει μια γυναίκα που βιώνει την περίοδο της περιεμμηνόπαυσης ή εμμηνόπαυσης και να βοηθήσει. Χρειάζεται σωστή ενημέρωση, κατανόηση, ευαισθησία, συναισθηματική ευφυία και φυσικά καλή θέληση ώστε η γυναίκα να μπορεί να δώσει τον καλύτερο εαυτό της και να αποδώσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της.