Χειρουργική light: Το πρόσωπο βήμα-βήμα

Ευαγγελία Τσάτη

Πλαστική Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Χειρουργική light: Το πρόσωπο βήμα-βήμα

Ο όρος «αισθητική επέμβαση» είναι πλέον πολύ φτωχός για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επέμβει ένας γιατρός στο πρόσωπο κάθε γυναίκας ανάλογα με τις ανάγκες της.  Τώρα πια οι ειδικοί μιλούν για συνολική και εξατομικευμένη ανανέωση της εικόνας. Μάθετε ποια είναι η πιο κατάλληλη για κάθε σημείο του προσώπου και συζητήστε την με τον ειδικό.

Ρινοπαρειακές

«Οι ρυτίδες του λιονταριού», αυτές που ξεκινούν από τις δύο πλευρές της μύτης και καταλήγουν κάτω από τα μάγουλα, ανήκουν στα πρώτα σημάδια της φθοράς που εμφανίζονται στο πρόσωπο. Το δέρμα σε αυτήν την περιοχή έχει λιγότερο από το μισό πάχος σε σχέση με το δέρμα στο μέτωπο. Επιπλέον, η ομιλία και οι εκφράσεις καταπονούν την περιοχή, κάνοντας ακόμη πιο βαθιές τις ρυτίδες. Το μπότοξ, το οποίο ακινητοποιεί τους μυς, δεν είναι αποτελεσματικό σε αυτήν την περίπτωση γιατί η εφαρμογή του θα εξαφάνιζε όλες τις εκφράσεις, ενώ δεν θα διόρθωνε τις αυλακώσεις. Για να γεμίσουν οι ρυτίδες επιστρατεύεται το υαλουρονικό οξύ, ένα ρευστό τζελ που γεμίζει την πτύχωση για αρκετούς μήνες. Αν όμως το ζητούμενο είναι η σύσφιγξη και η βελτίωση της υφής της επιδερμίδας, τότε γίνεται θεραπεία με συνδυασμό υπερήχων και ραδιοσυχνοτήτων (magic lift). Χάρη στη δράση του, οι ρυτίδες γίνονται πιο απαλές και το δέρμα δείχνει πιο νεανικό.

Ρυτίδες του καπνιστή

Οι μικρές γραμμές που σχηματίζονται κάθετα πάνω από το άνω χείλος δεν είναι γνώρισμα μόνο των καπνιστών. Και η λεπτή επιδερμίδα που έχει την τάση να «σπάει» μπορεί να εμφανίσει τέτοιες ρυτίδες, καθώς συσσωρευμένη ένταση από τις κινήσεις και τις εκφράσεις του στόματος κουράζουν την περιοχή. Μία λύση είναι να «παρακινηθεί» το δέρμα ώστε να γεμίζει μόνο του τις ρυτίδες: Το magic lift ενεργοποιεί τους ινοβλάστες για να παράγουν κολλαγόνο και να επισκευάσουν τη βλάβη. Αν το πρόβλημα είναι πιο βαθύ, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ταυτόχρονο συνδυασμό νημάτων και υαλουρονικού οξέος. Για να γεμίσουν οι ρυτίδες χρησιμοποιείται ειδική λεπτή μορφή του υαλουρονικού οξέος.

Χείλια

Μία ειδική μορφή του υαλουρονικού οξέος, προσδίδει όγκο στα χείλια. Μετά από μερικούς μήνες, όταν περάσει η δράση του, μπορείτε να το επαναλάβετε ή να επιστρέψετε στα φυσικά σας προσόντα. Επίσης, έχετε την επιλογή να χρησιμοποιήσετε και εδώ τον επιτυχημένο συνδυασμό με νήματα.

Βαθουλώματα στα μάγουλα

Οι ρυτίδες δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα στο πέρασμα του χρόνου. Καθώς το δέρμα χαλαρώνει, κάτω από τα ζυγωματικά δημιουργούνται μικρά βαθουλώματα. Δεν χρειάζεται να μάθετε να ζείτε μαζί τους, είναι πολύ εύκολο να τα διορθώσετε. Για να τα γεμίσουν οι ειδικοί χρησιμοποιούν την ειδική μορφή του υαλουρονικού οξέος, αλλά και το magiclift που δεν γεμίζει τις ρυτίδες αλλά διεγείρει το κολλαγόνο, και έχει μόνιμο αποτέλεσμα.

Μέτωπο

Το δέρμα στο μέτωπο έχει μεγαλύτερο πάχος απ’ ότι σε όλο το υπόλοιπο πρόσωπο. Ωστόσο, κάθε φορά που σηκώνουμε τα φρύδια μας ή κάθε φορά που κοιτάζουμε βλοσυρά, το μέτωπο «τσαλακώνεται». Έπειτα από μερικά χρόνια, μοιραία θα αυλακωθεί. Καθώς οι ρυτίδες αυτές οφείλονται στην κίνηση, δηλαδή είναι «δυναμικές», η απάντηση βρίσκεται στο μπότοξ. Η αλαντική τοξίνη θα παραλύσει για λίγο καιρό τους μυς. Χωρίς κινητικότητα, η επιδερμίδα θα ξεκουραστεί και θα δείχνει φρέσκια, ανανεωμένη και «ατσαλάκωτη».

Μεσόφρυο

Πρόκειται για τη Βίβλο της προσωπικής μας ιστορίας. Όλα τα συναισθήματα που αποτυπώνονται στο πρόσωπο γίνονται εκφράσεις που επηρεάζουν το μεσόφρυο. Οι κινήσεις καταπονούν το δέρμα και οι πρώτες ρυτίδες εμφανίζονται από τις νεαρές κιόλας ηλικίες. Εδώ χρησιμοποιείται και το υαλουρονικό οξύ και το μπότοξ. Αν οι αυλακώσεις είναι βαθιές, το τζελ του υαλουρονικού οξέος τις γεμίζει. Συγχρόνως, για να αποτραπεί η δημιουργία νέων ρυτίδων, επιστρατεύεται το μπότοξ που εμποδίζει τις εκφράσεις. Τα δύο ενέσιμα υλικά πρέπει να γίνουν με διαφορά λίγων ημερών για καλύτερο αποτέλεσμα.

«Πόδι της χήνας»

Οι ρυτίδες που σχηματίζονται δίπλα στην εξωτερική γωνία του ματιού είναι τόσο λεπτές ώστε παραδοσιακά αποκαλούνται «πόδι της χήνας». Το δέρμα σε αυτήν την περιοχή είναι πολύ ευαίσθητο, με ελάχιστο πάχος και «σπάει» εύκολα. Το αποτέλεσμα είναι επιφανειακές ρυτίδες που βαραίνουν το βλέμμα και προσδίδουν χρόνια ακόμη και σε νεανικά πρόσωπα. Για το γέμισμά τους χρησιμοποιείται το ειδικό τζελ που απευθύνεται στις λεπτές επιφανειακές ρυτίδες, ενώ για να δείξει το βλέμμα πιο ξεκούραστο οι γιατροί κάνουν ενέσεις με μπότοξ.

Βλέφαρα

Η τρίτη πιο δημοφιλής αισθητική επέμβαση στον κόσμο, μετά τη λιποαναρρόφηση και την αύξηση στήθους, είναι το πιο καλά κρυμμένο μυστικό εκατομμυρίων ανθρώπων. Διορθώνοντας τις σακούλες και τις ρυτίδες κάτω από τα μάτια, μπορεί κανείς να αναμορφώσει το πρόσωπό του και να γυρίσει το χρόνο τουλάχιστον μία δεκαετία πίσω. Χάρη στη θαυματουργή επίδραση της βλεφαροπλαστικής στο πρόσωπο, το λίφτινγκ αναβάλλεται επ’ αόριστον. Χάρη σε μία μικρή «κρυμμένη» τομή, απομακρύνεται το λίπος  και η περίσσεια του δέρματος. Αποτέλεσμα:  το κάτω βλέφαρο δείχνει επίπεδο και νεανικό.

Πηγούνι

Ένα μεγάλο προγούλι που τραβάει τη μορφή προς τα κάτω αρκεί για να αλλοιώσει το περίγραμμα και να ζημιώσει την εμφάνιση. Η λύση είναι μία μικρή λιποαναρρόφηση με μια πολύ μικρή τομή. Μάλιστα, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το λίπος που «περισσεύει» και να το χρησιμοποιήσετε για αύξηση του όγκου σε διάφορα άλλα σημεία του προσώπου, όπως τα χείλια ή τις ρινοπαρειακές.