Αυτόλογη μεσοθεραπεία: Καινούργια τεχνική για νέο, λαμπερό πρόσωπο.

Θανάσης Χριστόπουλος Dr., MD

Πλαστικός Χειρουργός

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία είναι μία σχετικά καινούρια τεχνική της πλαστικής χειρουργικής, η οποία έχει ως σκοπό τη βελτίωση της υφής του προσώπου. Δηλαδή, με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας, το δέρμα του προσώπου γίνεται πιο λαμπερό και βελτιώνεται η ελαστικότητά του, εγχύοντας αυτόλογο υλικό.

Λέγοντας αυτόλογο εννοούμε υλικό από τον ίδιο τον οργανισμό. Το αποτέλεσμα βασίζεται στην παραγωγή ινοβλαστών, των κυττάρων δηλαδή εκείνων που παράγουν τις ελαστικές ίνες του δέρματος.

Στην πράξη, αυτό το οποίο γίνεται είναι ότι με μία απλή αιμοληψία, όπως αυτή που κάνουμε για μία εξέταση αίματος, παίρνουμε μία μικρή ποσότητα αίματος. Το αίμα αυτό μπαίνει σε φυγοκεντρικό διαχωριστήρα και διαχωρίζεται σε ερυθρά αιμοσφαίρια, πλάσμα, αιμοπετάλια και λευκά αιμοσφαίρια. Ένα μέρος από αυτό το υλικό, που δεν περιέχει ερυθρά αιμοσφαίρια, χρησιμοποιείται ως υλικό μεσοθεραπείας. Μπορεί να εμπλουτιστεί ή όχι με άλλες ουσίες και τοποθετείται μέσα στο δέρμα του προσώπου ή του λαιμού ή και του ντεκολτέ.

Συνήθως χρειάζονται δύο ή τρεις εφαρμογές, με μεσοδιάστημα ενός μηνός μεταξύ τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η θεραπεία. Δίνει μία πολύ καλή αναζωογόνηση στο δέρμα, η οποία αρχίζει να φαίνεται ένα μήνα μετά από κάθε θεραπεία.

Πρόκειται για μία τεχνική με πολύ καλά αποτελέσματα. Είναι ασφαλής, διότι αυτό που χρησιμοποιούμε είναι υλικό που προέρχεται από τον οργανισμό του ιδίου του ατόμου στο οποίο εφαρμόζεται. Η διέγερση αυτή του δέρματος βασίζεται περισσότερο στους αυξητικούς παράγοντες, οι οποίοι περιέχονται στο υλικό το οποίο βάζουμε. Οι αυξητικοί αυτοί παράγοντες, απελευθερώνονται από τα κύτταρα του ιδίου του οργανισμού. Ο οργανισμός ξεκινά την επουλωτική διαδικασία. Ως γνωστό, η επουλωτική διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή καινούριας επιδερμίδας, πιο νεανικής, καλύτερης υφής κι ελαστικότητας.