Η αντιμετώπιση των εξάψεων

Η αντιμετώπιση των εξάψεων εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το πόσο πολύ αυτές εμποδίζουν την καθημερινότητα κάθε γυναίκας. Υπάρχουν κάποια αρχικά και απλά βήματα για να τις αντιμετωπίσουμε. Τα ζεστά ροφήματα, τα πικάντικά φαγητά, ο ζεστός αέρας / οι υψηλές θερμοκρασίες, οι καταστάσεις στρες, το αλκοόλ, η καφεΐνη και κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα μπορούν να πυροδοτούν τις εξάψεις.. Η χρήση ημερολογίου έχει φανεί ότι λειτουργεί βοηθητικά στην αποτύπωση των συνηθειών που πυροδοτούν τις εξάψεις. Μια χρήσιμη συμβουλή είναι το ντύσιμο να γίνεται σε στρώματα (layering), ώστε να είναι εύκολο να βγει κάποιο από τα ρούχα, εύκολα και γρήγορα. Η ρύθμιση του κλιματισμού / θερμοστάτη, όπου αυτό είναι εφικτό, μπορεί να γίνει βάσει των εξατομικευμένων αναγκών κάθε γυναίκας. Εάν το βράδυ ξυπνάτε ιδρωμένη , σκεφθείτε το ενδεχόμενο να διατηρήσετε πιο δροσερό το χώρο που κοιμάστε. Πριν κοιμηθείτε, τοποθετήστε μια παγοκύστη κάτω από το μαξιλάρι σας. Γυρίστε το μαξιλάρι σας, εάν ξυπνήσετε από κάποια έξαψη. Κρατήστε κοντά στο κρεβάτι σας μια αλλαξιά, για να μπορείτε να αλλάξετε γρήγορα ρούχα, χωρίς να χάσετε εντελώς τον ύπνο σας.
Μερικές γυναίκες αναφέρουν ότι οι ασκήσεις με διαφραγματικές αναπνοές βοηθούν. Ακόμα, η τεχνική της ρυθμικής αναπνοής (paced respiration) φαίνεται ότι βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων. Κάποια βότανα και συμπληρώματα διατροφής υποστηρίζεται ότι μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα των εξάψεων [Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας για κάθε σκεύασμα που λαμβάνετε]. Η βραχύχρονη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης έχει, επίσης, αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματική. Οι γιατροί επιδιώκουν να συνταγογραφούν τις χαμηλότερες, κατά το δυνατόν, δόσεις οιστρογόνων, οι οποίες βελτιώνουν τα συμπτώματα. Εναλλακτικά, μπορεί να συνταγογραφηθεί κάποιο ήπιο αντικαταθλιπτικό, αντιυπερτασικό ή αντιεπιληπτικό σκεύασμα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων. [Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λάβετε κάποιο φάρμακό χωρίς συνταγή γιατρού]. Συζητήστε με τον θεράποντα ιατρό σας, ποια φαρμακευτική αγωγή ενδείκνυται για εσάς, με βάση το εξατομικευμένο κλινικό ιστορικό σας. Θυμηθείτε ότι οι περισσότερες εξάψεις τείνουν να μειώνονται και να εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου.
Νάντια Μάλλιου
Ψυχολόγος
*Το κείμενο αποτελεί προσαρμογή στα Ελληνικά από το: Harvard Health Publishing, Harvard Medical School (March 21, 2017). Dealing with the symptoms of menopause. Retrieved from: https://www.health.harvard.edu/womens-health/dealing-with-the-symptoms-of-menopause


Αλλαγές στην εμμηνόπαυση

Ο όρος “συμπτώματα”, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει, ότι δεν είναι δόκιμος όρος για να περιγραφούν οι σωματικές, ψυχικές και νοητικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, εφόσον δεν πρόκειται για κάποια ασθένεια. Είναι πολύ δύσκολο να διακριθεί ποιες αλλαγές οφείλονται στη φυσιολογική διαδικασία της ωρίμανσης και ποιες στις διακυμάνσεις του επιπέδου των ορμονών. Κάποιες αλλαγές αλληλεπικαλύπτονται και άλλες έχουν καταιγιστική επίδραση. Για παράδειγμα, η ξηρότητα του κόλπου μπορεί να συνεισφέρει στην μειωμένη σεξουαλική επιθυμία ή οι συχνές εξάψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορούν να αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα για την αϋπνία.
Οι εξάψεις και η κολπική ξηρότητα είναι δύο συμπτώματα, τα οποία συνδέονται συχνότερα με την εμμηνόπαυση. Άλλα συμπτώματα είναι διαταραχές του ύπνου, διαταραχές του ουροποιητικού, σεξουαλική δυσλειτουργία, αλλαγές στη διάθεση αλλά και στην ποιότητα ζωής. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω δεν συσχετίζονται με τρόπο συστηματοποιημένο με τις ορμονικές αλλαγές κατά τη μετάβαση από την αναπαραγωγική περίοδο στην περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Νάντια Μάλλιου
Ψυχολόγος

Το κείμενο αποτελεί προσαρμογή στα Ελληνικά από το: Harvard Health Publishing, Harvard Medical School (March 21, 2017). Dealing with the symptoms of menopause. Retrieved from: https://www.health.harvard.edu/womens-health/dealing-with-the-symptoms-of-menopause


Το σώμα μας και τα διάφορα έλαια

Πολλές είναι οι γυναίκες που περιποιούνται τα μαλλιά τους, το πρόσωπο τους, τα χέρια τους και γενικά όλα τα μέρη του σώματος τους. Η καλή εμφάνιση όμως εξαρτάται και από άλλα πράγματα που έχουν να κάνουν με την ευκινησία και την ευελιξία, με την διατροφή μας, με την άσκηση και γενικά με το σύνολο της προσωπικότητας μας. Πρέπει να μάθουμε να γνωρίζουμε, να νιώθουμε και να αγαπάμε το σώμα μας. Να το φροντίζουμε και να προσπαθούμε να το διατηρήσουμε υγιές με το πέρασμα του χρόνου. Η φροντίδα θα μπορούσε να ξεκινάει από ένα μπάνιο στο σπίτι ή στη θάλασσα. Πολύ ευεργετικό είναι να κάνουμε μια εντριβή από το κεφάλι μέχρι τα κάτω άκρα μας, με ένα λάδι ή λοσιόν με διάφορα έλαια. Με αυτό τον τρόπο φρεσκάρουμε το δέρμα μας, διευκολύνουμε την κυκλοφορία του αίματος και τέλος μπορούμε να αισθανθούμε κάποιες αλλαγές στο σώμα μας. Καλλυντικά λάδια που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε είναι, το αμυγδαλέλαιο, που είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια για την επάλειψη του σώματος, καθαρισμό προσώπου μετά ειδικά από έντονο μακιγιάζ αλλά και σαν βάση στις κρέμες δίνει μια πολύ απαλή υφή. Το βερυκοκέλαιο επίσης είναι ουδέτερο και ευεργετικό, το καστορέλαιο είτε σκέτο είτε με την προσθήκη βιταμίνης Ε είναι θαυμάσιο λάδι για την περιοχή των ματιών, έχει αντιρυτιδικές και αναζωογόνες ιδιότητες. Το αραχιδέλαιο είναι και αυτό κατάλληλο για λάδια μασάζ και δεν οξειδώνεται εύκολα.


Συμβουλές για την περίοδο της εμμηνόπαυσης

Βρείτε ένα χόμπι
Αγοράστε ένα καινούργιο ρούχο
Γράψτε τις σκέψεις σας σ’ ένα σημειωματάριο
Κάνετε έναν περίπατο με κάποιον
Διατυπώστε τις σκέψεις σας με ειλικρίνεια και αγάπη
Αγκαλιάστε τους ανθρώπους που σας περιβάλουν, με αγάπη
Βρείτε χρόνο για να τεμπελιάσετε
Αγνοήστε μικρές διαφωνίες
Μην ξεχνάτε να ευχαριστείτε όσους σας στηρίζουν
Ζητήστε από εκείνους που σας περιβάλλουν να σας λένε πότε ξεπερνάτε τα όρια σας σε σχέση με το παρελθόν και πως οι ψυχολογικές μεταπτώσεις σας επηρεάζουν τις σχέσεις σας μαζί τους


Μικρές συμβουλές για την περίοδο της εμμηνόπαυσης

Αρκετές είναι οι γυναίκες που μεγαλώνοντας νιώθουν ότι χάνουν την θηλυκότητα τους γι’ αυτό και μετά την εμμηνόπαυση νιώθουν λιγότερο γυναίκες! Οι ορμονικές αλλαγές ευθύνονται για μια πληθώρα αλλαγών που μπορεί να συμβαίνουν όπως, χαλάρωση και ρυτίδες στο δέρμα, ξηρότητα των μαλλιών , αύξηση βάρους! Σε πρόσφατη έρευνα φάνηκε ότι 5 στις 10 γυναίκες , οι μισές δηλ. δήλωσαν ότι ανησυχούν για την εξωτερική τους εμφάνιση! Η φροντίδα της εμφάνισης μας και η βελτίωση της εικόνας μας δεν είναι ματαιοδοξία! Μπορεί να νιώσουμε καλά και να αλλάξει η διάθεση μας κάνοντας ένα νέο κούρεμα ή ένα καινούργιο ρούχο!
- Σημαντικό είναι να έχουμε τον έλεγχο του βάρους μας λόγω ότι ένα φυσιολογικό βάρος συνεπάγεται καλύτερη υγεία ! Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής με τις συμβουλές και την συστηματική παρακολούθηση ενός διατροφολόγου, τουλάχιστον στην αρχή της προσπάθεια σας! Μια ισορροπημένη διατροφή που μας εξασφαλίζει όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά κάνει το δέρμα μας να φαίνεται πιο όμορφο και νεανικό ! Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες όπως είναι οι βιταμίνες A, C και E εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση του δέρματος! Φίλοι των ελεύθερων ριζών που παράγονται στον οργανισμό, είναι το κάπνισμα , η έκθεση στον ήλιο, το στρες, τα χημικά και τα πρόσθετα τροφίμων! Η βιταμίνη Ε διατηρεί το δέρμα απαλό και λείο , η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την ανάπλαση του δέρματος, ενώ η C ενεργοποιεί την παραγωγή του κολλαγόνου!
Την Α μπορούμε να την βρούμε ως ρετινόλη αλλά και ως βήτα-καροτίνη! Η ρετινόλη περιέχεται στους κρόκους αυγών, στο τυρί, στο πλήρες γάλα, στο συκώτι κτλ! Την βήτα-καροτίνη μπορούμε να την βρούμε κυρίως στα κίτρινα και πορτοκαλιά φρούτα και λαχανικά όπως στις πιπεριές στα καρότα, στις γλυκοπατάτες κτλ.!
- Τα λιπαρά θα πρέπει να τα συμπεριλάβετε στην διατροφή σας αν θέλετε να αποκτήσετε ένα απαλό και σφριγηλό δέρμα χωρίς ρυτίδες! Προσοχή στα κορεσμένα ζωικά λίπη που μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα στον οργανισμό μας! Την διατροφή μας την εμπλουτίζουμε με περισσότερα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα τα οποία προστατεύουν το δέρμα από την απώλεια της υγρασίας του! Τα ωμέγα-3 τα βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια όπως είναι η σαρδέλα , ο σολομός το σκουμπρί καθώς επίσης και στα λαχανικά, στους ξηρούς καρπούς στο λιναρόσπορος κτλ.!Τα ωμέγα-6 περιέχονται στις ελιές, στους σπόρους και στα προϊόντα ολικής αλέσεως στο ηλιέλαιο κτλ.!
- Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό μες στην ημέρα ώστε να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο !
- Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ακόμα ένας εχθρός της ελαστίνης και του κολλαγόνου του δέρματος που μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση αν δεν προσέξουμε! Η διαρκής προστασία του δέρματος από τον ήλιο είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης των ρυτίδων! Δεν ξεχνάμε την αντηλιακή μας κρέμα ή ένα μέικ απ με δείκτη προστασίας φροντίζοντας να το ανανεώνουμε συχνά και να μην ξεχνάμε ότι οι ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται στο νερό, στην άμμο και στο χιόνι και γι αυτόν το λόγο την φοράμε χειμώνα καλοκαίρι. Φυσικά με την αντηλιακή προστασία δεν πρέπει να ξεχνάμε την αναστολή της σύνθεσης της βιταμίνης D. H αβιταμίνωση D μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη και για το λόγο αυτό, χρειάζεται να την μετράμε στο αίμα και φυσικά να λαμβάνουμε τα σχετικά συμπληρώματα.
- Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα. Μια επίσκεψη στον καρδιολόγο θα βοηθούσε ειδικά αν ανήκετε σε εκείνες τις γυναίκες που καπνίζουν, που έχουν μια καθιστική ζωή, κακή διατροφή και παραπάνω συγκέντρωση λίπους, ιδιαίτερα γύρω από την μέση.
- Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε το στήθος σας και να γνωρίζετε τι είδους αλλαγές θα πρέπει να εντοπίζετε. Πρέπει να κοιτάζεται και να ψηλαφίζετε το στήθος σας και αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή, θα πρέπει να επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.
- Αρκετές γυναίκες ταλαιπωρούνται από προβλήματα ύπνου. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι ένα συχνό φαινόμενο που μας ξυπνάει και κάποιες δύσκολα μπορούμε να κοιμηθούμε πάλι. Ας διατηρήσουμε το υπνοδωμάτιο δροσερό και ας αποφύγουμε τα ανθρακούχα ποτά και την καφεΐνη ειδικά από το μεσημέρι και μετά. Έχετε στο κομοδίνο σας ένα ποτήρι με δροσερό νερό για να αναπληρώνετε τα υγρά που χάνετε από τις νυχτερινές εφιδρώσεις. Χρησιμοποιήστε βαμβακερά νυχτικά και σκεπάσματα.
- Για να δροσιστείτε μπορείτε να κρατήσετε τους καρπούς σας κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για 2-3 λεπτά, ή να έχετε μαζί σας υγρά μαντηλάκια, ή κάποιο πετσετάκι που θα μπορείτε να το βρέχετε με κρύο νερό και να το απλώνετε στο πρόσωπο σας.


Εμμηνόπαυση και ποιοτικός ύπνος

Η αϋπνία είναι ένα συχνό φαινόμενο που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην κλιμακτήριο και έπειτα στην εμμηνόπαυση. Μπορεί να οφείλεται στις εξάψεις, στις έντονες εφιδρώσεις τη νύχτα και στο άγχος που μπορεί να βιώνουν πιο εύκολα λόγω των έντονων μεταπτώσεων που οφείλονται στις ορμόνες.
Κάποιες από τις συμβουλές μας παρακάτω, μπορεί να σας βοηθήσουν.
. Κάντε ένα μπάνιο πριν κοιμηθείτε για να χαλαρώσετε. Μπορεί να ρυθμίσετε την θερμοκρασία του σώματος σας και να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα
. Κρατήστε δροσερή την κρεβατοκάμαρα σας περίπου στους 20 βαθμούς Κελσίου
. Αποφύγεται την καφεϊνη από τις μεσημεριανές ώρες και έπειτα καθώς και τα αλκοολούχα ποτά
. Ο φωτισμός, ο θόρυβος, η σωματική κόπωση, η τροφή το βράδυ, το κάπνισμα, είναι μερικά από αυτά που επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο.
. Όταν πηγαίνετε για ύπνο ξεχάστε τις έγνοιες σας και μην ασχολείσθε με άλλα θέματα.
. Αποφύγετε τον μεσημεριανό ύπνο ή τουλάχιστον φροντίστε να μην ξεπερνάει τα 30 λεπτά
. Όταν νυστάζεται πηγαίνεται για ύπνο χωρίς καμία αναβολή
. Φροντίστε να ασκείστε τακτικά και τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν την κατάκλιση σας.
. Κάντε κάτι που σας χαλαρώνει όπως να ακούσετε μια απαλή μουσική ή να διαβάσετε ένα βιβλίο.
. Σκεφτείτε μια όμορφη εικόνα ή εμπειρία που έχετε ζήσει και διώχτε μακριά τα κινητά σας και το ξυπνητήρι σας.


Εμμηνόπαυση και τριχωτό της κεφαλής

Στην φάση της εμμηνόπαυσης που οι ορμόνες τρελαίνονται, αρκετές γυναίκες αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα με τα μαλλιά τους. Τα μαλλιά μας σε αυτή την περίοδο της ζωής μα, μπορεί να δούμε να μην έχουν την ίδια όψη και ανθεκτικότητα. Η έντονη ξηρότητα είναι ένα από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι σμηγματογόνοι αδένες της κεφαλής, παράγουν περίπου 50% λιγότερο σμήγμα και αποτέλεσμα αυτού είναι να μειώνεται η υγρασία που χρειάζεται η τρίχα για να δείχνει πιο λαμπερή .
Σαμπουάν κατά της ξηρότητας θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε σε συνδυασμό με μια μάσκα βαθιάς ενυδάτωσης και αναδόμησης. Κατά την έκθεση στον ήλιο, όπως χρησιμοποιούμε την αντηλιακή κρέμα προσώπου, ένα προϊόν για την προστασία των μαλλιών από το αλάτι της θάλασσας και τον ήλιο θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε ως ασπίδα προστασίας.
Ένα άλλο πρόβλημα που συναντάμε είναι η μείωση νέων φυτρών με αποτέλεσμα να χάνουμε από κάποια ηλικία και μετά τον πλούσιο όγκο των μαλλιών μας. Μια ισορροπημένη διατροφή ή συμπληρώματα διατροφής θα μπορούσαν να ενισχύσουν με φυσικό τρόπο την ανάπτυξη τους. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την θερμότητα όπως το σιδέρωμα για ίσιωμα, να αποφεύγουμε το έντονο βούρτσισμα των μαλλιών μας και να αποφεύγουμε τον θερμό αέρα σε μεγάλη συχνότητα, όπως το πιστολάκι ειδικά κοντά στην τρίχα, ώστε να μην αφυδατώνονται τα μαλλιά μας