Αθανασία Παππά

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης

Επισκέπτρια Υγείας

 

 

Εμμηνόπαυση

 

Η εμμηνόπαυση, είναι μια αναπόφευκτη φάση στη ζωή και την καθημερινότητα της γυναίκας, Είναι ένα στάδιο με πολλές ψυχοσωματικές αλλαγές και μια μεταβατική περίοδος με ποικίλα χαρακτηριστικά.

Η εμμηνόπαυση, είναι μια αναπόφευκτη φάση στη ζωή και την καθημερινότητα της γυναίκας, Είναι ένα στάδιο με πολλές ψυχοσωματικές αλλαγές και μια μεταβατική περίοδος με ποικίλα χαρακτηριστικά.

Προσωπικά βίωσα την εμμηνόπαυση βίαια θα έλεγα , κάνοντας υστερεκτομή στην ηλικία των 42 ετών. Ένιωσα διάφορα συναισθήματα να με κατακλύζουν αρνητικά και έψαχνα να βρω κάτι να κρατηθώ, έψαχνα να βρω και άλλες γυναίκες που το είχαν βιώσει για να το μοιραστώ. Έμοιαζε σαν ξαφνικά να μην μπορώ να ελέγξω το σώμα μου. Να νιώθω διαρκώς κουρασμένη, να εκνευρίζομαι εύκολα και φαίνεται πως δεν είχα όρεξη ούτε για ερωτική συνεύρεση που δεν είχε να κάνει με τον σύντροφο μου και την αγάπη που του είχα. Στην αρχή νόμιζα ότι τρελαινόμουν, ότι έχανα τα λογικά μου. Δυστυχώς δεν έτυχε με την μαμά μου να συζητήσουμε ποτέ γι’ αυτή την αλλαγή που κατά σύμπτωση και εκείνη βίωσε πολύ βίαια στην ηλικία των 38 ετών κάνοντας υστερεκτομή. Δεν ήμουν σίγουρη για το τι έπρεπε να κάνω.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μαζί με άλλες γυναίκες που είχαν τις δικές τους ανησυχίες γύρω από την εμμηνόπαυση και την κλιμακτήριο να πάρουμε την απόφαση και να ιδρύσουμε την Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης τον Ιούνιο του 2019 (ΕΛΕΤΕΜ ).

Είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην προώθηση της υγείας και της ποιότητας ζωής των γυναικών της μέσης ηλικίας και μετά, μέσω της κατανόησης  της εμμηνόπαυσης και της υγιούς γήρανσης.

Η εμμηνόπαυση είναι ίσως η σημαντικότερη στιγμή στη ζωή της γυναίκας. Όλες οι γυναίκες που έχουν την τύχη να ζήσουν και να ολοκληρώσουν τον παραγωγικό κύκλο της ζωής τους αναγκαστικά με τον ίδιο ή διαφορετικό τρόπο, θα μεταβούν στην περίοδο της ωριμότητας. Η περιεμμηνοπαυσιακή περίοδος σηματοδοτεί τεράστιες αλλαγές στη ζωή και τη λειτουργία ολόκληρης της οικογένειας. Το σώμα, η διάθεση, η αντίληψη, οι σχέσεις, τα όνειρα και οι προσδοκίες επαναπροσδιορίζονται.

Με την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης δημιουργείται ένας πόλος αναζήτησης και κυρίως στήριξης με κάθε τρόπο των ατόμων που εμπλέκονται σε αυτές τις αλλαγές. Προβλήματα αισθητικής, υγείας, ευεξίας και συναισθημάτων, φιλοδοξούμε να αντιμετωπιστούν και να λυθούν μέσα από την λειτουργία του οργανισμού.

 

Στόχος της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης είναι η προαγωγής υγείας στη ζωή γυναίκας που βιώνει αυτό το μεταβατικό στάδιο της ζωής και πιο συγκεκριμένα : 1) η παροχή εκπαίδευσης μέσω των γνώσεων και την μετάδοση πληροφοριών έτσι ώστε να μάθει να ενεργεί και να συμπεριφέρεται με απώτερο σκοπό την υγεία και την κατανόηση αυτής, 2) η ενδυνάμωση της γυναίκας , έτσι ώστε να αποκτήσει δεξιότητες και ικανότητες οι οποίες να την βοηθήσουν να έχει τον έλεγχο της υγείας της και να καλύπτει τις ανάγκες τις για υγεία, 3) η αλλαγή της συμπεριφοράς με στόχο την τροποποίηση αυτής και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής σε περίπτωση λανθασμένων συμπεριφορών που την δυσχεραίνουν ή μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στο μέλλον 4) η πρόληψη, η οποία διενεργείται με την υιοθέτηση σωστών συμπεριφορών και τον τακτικό προληπτικό έλεγχο για την αποφυγή τυχόν αλλοιώσεων της υγείας, γιατί όπως είπε και ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης ‘κάλλιο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν και τέλος 5) η αλλαγή του τρόπου συμπεριφοράς του κοινωνικού περιβάλλοντος της εμμηνοπαυσιακής γυναίκας όπως π.χ. τα παιδιά, ο σύντροφος και οι φίλοι ,έτσι ώστε να είναι γνώστες της κατάστασης και να έχουν υποστηρικτικό ρόλο βοηθώντας την γυναίκα στην προσπάθεια για μια καλύτερη καθημερινότητα αλλά και για ένα πιο υγιές μέλλον.

www.eletem.org

Αθανασία Παππά

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης

Επισκέπτρια Υγείας