Η αντιμετώπιση των εξάψεων εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το πόσο πολύ αυτές εμποδίζουν την καθημερινότητα κάθε γυναίκας. Υπάρχουν κάποια αρχικά και απλά βήματα για να τις αντιμετωπίσουμε. Τα ζεστά ροφήματα, τα πικάντικά φαγητά, ο ζεστός αέρας / οι υψηλές θερμοκρασίες, οι καταστάσεις στρες, το αλκοόλ, η καφεΐνη και κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα μπορούν να πυροδοτούν τις εξάψεις.. Η χρήση ημερολογίου έχει φανεί ότι λειτουργεί βοηθητικά στην αποτύπωση των συνηθειών που πυροδοτούν τις εξάψεις. Μια χρήσιμη συμβουλή είναι το ντύσιμο να γίνεται σε στρώματα (layering), ώστε να είναι εύκολο να βγει κάποιο από τα ρούχα, εύκολα και γρήγορα. Η ρύθμιση του κλιματισμού / θερμοστάτη, όπου αυτό είναι εφικτό, μπορεί να γίνει βάσει των εξατομικευμένων αναγκών κάθε γυναίκας. Εάν το βράδυ ξυπνάτε ιδρωμένη , σκεφθείτε το ενδεχόμενο να διατηρήσετε πιο δροσερό το χώρο που κοιμάστε. Πριν κοιμηθείτε, τοποθετήστε μια παγοκύστη κάτω από το μαξιλάρι σας. Γυρίστε το μαξιλάρι σας, εάν ξυπνήσετε από κάποια έξαψη. Κρατήστε κοντά στο κρεβάτι σας μια αλλαξιά, για να μπορείτε να αλλάξετε γρήγορα ρούχα, χωρίς να χάσετε εντελώς τον ύπνο σας.
Μερικές γυναίκες αναφέρουν ότι οι ασκήσεις με διαφραγματικές αναπνοές βοηθούν. Ακόμα, η τεχνική της ρυθμικής αναπνοής (paced respiration) φαίνεται ότι βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων. Κάποια βότανα και συμπληρώματα διατροφής υποστηρίζεται ότι μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα των εξάψεων [Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας για κάθε σκεύασμα που λαμβάνετε]. Η βραχύχρονη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης έχει, επίσης, αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματική. Οι γιατροί επιδιώκουν να συνταγογραφούν τις χαμηλότερες, κατά το δυνατόν, δόσεις οιστρογόνων, οι οποίες βελτιώνουν τα συμπτώματα. Εναλλακτικά, μπορεί να συνταγογραφηθεί κάποιο ήπιο αντικαταθλιπτικό, αντιυπερτασικό ή αντιεπιληπτικό σκεύασμα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων. [Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λάβετε κάποιο φάρμακό χωρίς συνταγή γιατρού]. Συζητήστε με τον θεράποντα ιατρό σας, ποια φαρμακευτική αγωγή ενδείκνυται για εσάς, με βάση το εξατομικευμένο κλινικό ιστορικό σας. Θυμηθείτε ότι οι περισσότερες εξάψεις τείνουν να μειώνονται και να εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου.
Νάντια Μάλλιου
Ψυχολόγος
*Το κείμενο αποτελεί προσαρμογή στα Ελληνικά από το: Harvard Health Publishing, Harvard Medical School (March 21, 2017). Dealing with the symptoms of menopause. Retrieved from: https://www.health.harvard.edu/womens-health/dealing-with-the-symptoms-of-menopause