Η αντιμετώπιση των εξάψεων

Η αντιμετώπιση των εξάψεων εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το πόσο πολύ αυτές εμποδίζουν την καθημερινότητα κάθε γυναίκας. Υπάρχουν κάποια αρχικά και απλά βήματα για να τις αντιμετωπίσουμε. Τα ζεστά ροφήματα, τα πικάντικά φαγητά, ο ζεστός αέρας / οι υψηλές θερμοκρασίες, οι καταστάσεις στρες, το αλκοόλ, η καφεΐνη και κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα μπορούν να πυροδοτούν τις εξάψεις.. Η χρήση ημερολογίου έχει φανεί ότι λειτουργεί βοηθητικά στην αποτύπωση των συνηθειών που πυροδοτούν τις εξάψεις. Μια χρήσιμη συμβουλή είναι το ντύσιμο να γίνεται σε στρώματα (layering), ώστε να είναι εύκολο να βγει κάποιο από τα ρούχα, εύκολα και γρήγορα. Η ρύθμιση του κλιματισμού / θερμοστάτη, όπου αυτό είναι εφικτό, μπορεί να γίνει βάσει των εξατομικευμένων αναγκών κάθε γυναίκας. Εάν το βράδυ ξυπνάτε ιδρωμένη , σκεφθείτε το ενδεχόμενο να διατηρήσετε πιο δροσερό το χώρο που κοιμάστε. Πριν κοιμηθείτε, τοποθετήστε μια παγοκύστη κάτω από το μαξιλάρι σας. Γυρίστε το μαξιλάρι σας, εάν ξυπνήσετε από κάποια έξαψη. Κρατήστε κοντά στο κρεβάτι σας μια αλλαξιά, για να μπορείτε να αλλάξετε γρήγορα ρούχα, χωρίς να χάσετε εντελώς τον ύπνο σας.
Μερικές γυναίκες αναφέρουν ότι οι ασκήσεις με διαφραγματικές αναπνοές βοηθούν. Ακόμα, η τεχνική της ρυθμικής αναπνοής (paced respiration) φαίνεται ότι βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων. Κάποια βότανα και συμπληρώματα διατροφής υποστηρίζεται ότι μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα των εξάψεων [Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας για κάθε σκεύασμα που λαμβάνετε]. Η βραχύχρονη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης έχει, επίσης, αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματική. Οι γιατροί επιδιώκουν να συνταγογραφούν τις χαμηλότερες, κατά το δυνατόν, δόσεις οιστρογόνων, οι οποίες βελτιώνουν τα συμπτώματα. Εναλλακτικά, μπορεί να συνταγογραφηθεί κάποιο ήπιο αντικαταθλιπτικό, αντιυπερτασικό ή αντιεπιληπτικό σκεύασμα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων. [Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λάβετε κάποιο φάρμακό χωρίς συνταγή γιατρού]. Συζητήστε με τον θεράποντα ιατρό σας, ποια φαρμακευτική αγωγή ενδείκνυται για εσάς, με βάση το εξατομικευμένο κλινικό ιστορικό σας. Θυμηθείτε ότι οι περισσότερες εξάψεις τείνουν να μειώνονται και να εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου.
Νάντια Μάλλιου
Ψυχολόγος
*Το κείμενο αποτελεί προσαρμογή στα Ελληνικά από το: Harvard Health Publishing, Harvard Medical School (March 21, 2017). Dealing with the symptoms of menopause. Retrieved from: https://www.health.harvard.edu/womens-health/dealing-with-the-symptoms-of-menopause


Τα σημάδια της έξαψης

Τα σημάδια μιας έξαψης - εφίδρωση και ερυθρότητα του δέρματος - μπορούν να φανερώσουν στον κόσμο ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων φθίνουν. Οι εξάψεις μπορούν να συνοδεύονται από αίσθημα παλμών, αίσθημα άγχους, έντασης ή αίσθημα φόβου. Κάποιες γυναίκες γίνονται ευερέθιστες ακριβώς πριν εμφανιστεί μια έξαψη και, γενικά, δεν νιώθουν όλες το ίδιο. Άλλες μπορεί να νιώθουν ζέστη, άλλες παραπονούνται ότι νιώθουν κάψιμο. Κάποιες αναφέρουν ότι έχουν ρίγος μετά. Η νυχτερινή εφίδρωση συμβαίνει την ώρα του ύπνου και μπορεί να τον διαταράξει σημαντικά, τόσο που να προκαλεί κόπωση και εναλλαγές στη διάθεση.


Εξάψεις (hot flashes)

Πρόκεται για αγγειοκινητικό σύμπτωμα, το οποίο μπορεί να κάνει την εμφάνισή του ήδη από την προεμμηνοπαυσιακή περίοδο ή μπορεί να εμφανιστεί αμέσως μετά την τελευταία έμμηνο ρύση. Κατά μέσο όρο οι εξάψεις μπορεί να διαρκέσουν από τρία έως πέντε χρόνια και είναι συνήθως πιο έντονες κατά το πρώτο έτος μετά την τελευταία έμμηνο ρύση. Για κάποιες γυναίκες το σύμπτωμα αυτό μπορεί να κρατήσει για περισσότερο καιρό.
Οι εξάψεις φαίνεται να εκκινούν στον υποθάλαμο, μία δομή του εγκεφάλου, η οποία ελέγχει την θερμοκρασία του σώματος. Για λόγους, οι οποίοι δεν είναι ακόμα και σήμερα σαφείς, ο “θερμοστάτης” της γυναίκας στη μέση ηλικία ξαφνικά επαναρυθμίζεται σε θερμοκρασία χαμηλότερη από το φυσιολογικό. Η έξαψη είναι ο τρόπος του σώματος να κατεβάσει τη θερμοκρασία του, να τη ρυθμίσει. Πρόκειται για ένα βασανιστικό σύμπτωμα, όπως πολλές γυναίκες αναφέρουν. Το 15% των γυναικών σε εμμηνόπαυση βιώνουν την πιο σοβαρή μορφή του συμπτώματος. Γυναίκες σε χειρουργική εμμηνόπαυση (έπειτα από αφαίρεση των ωοθηκών) ή γυναίκες, που λαμβάνουν ταμοξιφαίνη (tamoxifen) για τον καρκίνο του μαστού, ανήκουν σε αυτό το ποσοστό.

Νάντια Μάλλιου
Ψυχολόγος
Το κείμενο αποτελεί προσαρμογή στα Ελληνικά από το: Harvard Health Publishing, Harvard Medical School (March 21, 2017). Dealing with the symptoms of menopause. Retrieved from: https://www.health.harvard.edu/womens-health/dealing-with-the-symptoms-of-menopause


Αλλαγές στην εμμηνόπαυση

Ο όρος “συμπτώματα”, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει, ότι δεν είναι δόκιμος όρος για να περιγραφούν οι σωματικές, ψυχικές και νοητικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, εφόσον δεν πρόκειται για κάποια ασθένεια. Είναι πολύ δύσκολο να διακριθεί ποιες αλλαγές οφείλονται στη φυσιολογική διαδικασία της ωρίμανσης και ποιες στις διακυμάνσεις του επιπέδου των ορμονών. Κάποιες αλλαγές αλληλεπικαλύπτονται και άλλες έχουν καταιγιστική επίδραση. Για παράδειγμα, η ξηρότητα του κόλπου μπορεί να συνεισφέρει στην μειωμένη σεξουαλική επιθυμία ή οι συχνές εξάψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορούν να αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα για την αϋπνία.
Οι εξάψεις και η κολπική ξηρότητα είναι δύο συμπτώματα, τα οποία συνδέονται συχνότερα με την εμμηνόπαυση. Άλλα συμπτώματα είναι διαταραχές του ύπνου, διαταραχές του ουροποιητικού, σεξουαλική δυσλειτουργία, αλλαγές στη διάθεση αλλά και στην ποιότητα ζωής. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω δεν συσχετίζονται με τρόπο συστηματοποιημένο με τις ορμονικές αλλαγές κατά τη μετάβαση από την αναπαραγωγική περίοδο στην περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Νάντια Μάλλιου
Ψυχολόγος

Το κείμενο αποτελεί προσαρμογή στα Ελληνικά από το: Harvard Health Publishing, Harvard Medical School (March 21, 2017). Dealing with the symptoms of menopause. Retrieved from: https://www.health.harvard.edu/womens-health/dealing-with-the-symptoms-of-menopause


Εμμηνόπαυση και εργασία

H εργασία αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή των περισσότερων γυναικών. Για αρκετές όμως, η περιεμμηνοπαυσιακή περίοδος της ζωής τους και ακόμα περισσότερο η εμμηνοπαυσιακή , αποτελούν μία πραγματική πρόκληση, λόγω των πολλών συμπτωμάτων που μπορεί να βιώνουν, μετατρέποντας την καθημερινότητα τους σε πραγματικό εφιάλτη.
Το να διαχειριστεί μια γυναίκα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι το ένα σκέλος, ενώ το δεύτερο είναι να αποδείξει τόσο στον εαυτό της όσο και στους γύρω της, πως μπορεί να τα καταφέρει.
Σε αυτή την περίοδο της ζωής της, οι αλλαγές είναι ποικίλες και σε πολλά επίπεδα. Οι βιολογικές και ψυχολογικές αλλαγές που βιώνει μπορεί να πάρουν κοινωνικές και επαγγελματικές διαστάσεις που θα πρέπει να διαχειριστεί. Το να αποδείξει μια γυναίκα σε αυτή τη φάση της ζωής της πως είναι το ίδιο παραγωγική και πως μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλους τους ρόλους της είναι ένα μεγάλο στοίχημα.
Το 2030 περισσότερες από 1,5 δισεκατομμύριο γυναίκες θα έχουν περάσει τα 50. Βάσει στοιχείων τώρα, ο μέσος όρος σύνταξης στην Ελλάδα είναι τα 67 έτη κάτι που με απλούς υπολογισμούς σημαίνει πως μια γυναίκα με (φυσιολογική) εμμηνόπαυση έχει τουλάχιστον 15 παραγωγικά χρόνια ως προς την επαγγελματική της ζωή.
Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα του FOM (Faculty of Occupational Medicine) οι μισές γυναίκες δεν ζητούν ιατρική συμβουλή ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν αισθάνεται άνετα να μιλάει για την περίοδο της εμμηνόπαυσης και τα συμπτώματα που βιώνουν, με τους εργοδότες αλλά ούτε ακόμα και με τους συναδέλφους τους.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην εργασία είναι οι εξάψεις, οι αλλαγές στη διάθεση, η κούραση, το στρες, η εξάντληση, η διαταραχή στη μνήμη και στη συγκέντρωση, το αίσθημα της θλίψης και αρκετές φορές η κατάθλιψη που μπορεί να βιώνουν καθώς και το αίσθημα της ανασφάλειας.
Για όλα τα παραπάνω θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση. Το να μάθουμε να συζητάμε για όλα τα συμπτώματα και να ενημερώνουμε τους γύρω μας, χωρίς ντροπή και φόβο, είναι μια καλή αρχή που θα πρέπει να γίνει με πρωτοβουλίες από συλλόγους και φορείς. Η σωστή ενημέρωση και η εκπαίδευση, για θέματα που αφορούν την εμμηνόπαυση προς τους διευθυντές και όλους τους εργαζομένους είναι απαραίτητη.
Οι εργοδότες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με διακριτικότητα αυτή την περίοδο της γυναίκας που βιώνει την εμμηνόπαυση και να σέβονται τις επιθυμίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής της.
Οι αλλαγές θα μπορούσαν να είναι πολύ απλές αλλά πολύ σημαντικές κάνοντας την διαφορά και διευκολύνοντας την ζωή της, ώστε να μπορεί να είναι πολύ αποδοτική. Θα μπορούσε να μετακινηθεί το γραφείο της, δίπλα ή κοντά σε παράθυρο, ή να επιτρέπεται να γίνονται διαλείμματα όταν το χρειάζεται. Αλλαγή κάποιον καθηκόντων ή αλλαγή πόστου θα μπορούσε να συζητηθεί και να βρεθεί μια λύση από κοινού.
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός στην εμμηνόπαυση ή γιατρός για να υποστηρίξει μια γυναίκα που βιώνει την περίοδο της περιεμμηνόπαυσης ή εμμηνόπαυσης και να βοηθήσει. Χρειάζεται σωστή ενημέρωση, κατανόηση, ευαισθησία, συναισθηματική ευφυία και φυσικά καλή θέληση ώστε η γυναίκα να μπορεί να δώσει τον καλύτερο εαυτό της και να αποδώσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της.


Θετικές αλλαγές

Στις μέρες μας οι γυναίκες ζουν την μισή από την ενήλικη ζωή τους μετά την εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση δεν είναι πλέον η εισαγωγή στα γηρατειά, αλλά μια καινούργια αρχή, ένα άλμα απελευθέρωσης προς νέες αφετηρίες, με νέες εμπειρίες και ελπίδες για το μέλλον. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι και μια περίοδος προσπάθειας. Από τις έγνοιες για την υγεία, τα φυσικά συμπτώματα, έως τους απλούς φόβους της γήρανσης. Οι παγίδες της εμμηνόπαυσης παραμένουν πραγματικές… αλλά όχι τόσο δραματικές όσο μέχρι τώρα μπορεί κάποιοι να πιστεύατε. Τα τελευταία χρόνια πολλά προϊόντα υποστηρίζουν πως μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να απαλλαγούν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Είναι δική σας επιλογή κατόπιν συνεννόησης με τον ιατρό σας να επιλέξετε ποιο από αυτά μπορεί να σας βοηθήσει και ποιο όχι. Μιλήστε με τον γιατρό σας και διατηρήστε επαφή με την πραγματικότητα και τις αλλαγές που επιφέρει. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα το μαγικό χάπι που κρατάει τις γυναίκες για πάντα νέες. Κάποιες αλλαγές που θα μειώσουν κάποια συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και θα διατηρήσουν το σώμα σας υγιές στο δεύτερο μισό της ενήλικης ζωής σας είναι οι θετικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνονται πολύ πριν την κλιμακτήριο, όπως το να τρώτε υγιεινά, να κάνετε τακτικά γυμναστική, να πετάξετε τα τσιγάρα και να έχετε μια θετική σκέψη και στάση για την ζωή .


Ημερολόγιο για την εμμηνόπαυση

Ένας τρόπος για να παρακολουθήσετε τις αλλαγές που μπορεί να συμβούν στο σώμα σας αλλά και στην ψυχολογία σας, είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο με τις καλές και τις κακές στιγμές που μπορεί να βιώνεται. Μπορεί να συμβαίνουν τόσο πολλά κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης που ένα ημερολόγιο θα σας βοηθήσει να καταγράψετε όλες τις σκέψεις σας για να μπορέσετε έπειτα να τις μοιραστείτε με τον γιατρό σας στις συναντήσεις που θα έχετε. Σκέψεις και συναισθήματα που μπορεί να επηρεάσουν τις σχέσεις με τον σύντροφο σας , με τα παιδιά σας, με τους φίλους σας, με τους συνεργάτες σας. Μπορείτε να γράψετε μια σειρά από προτάσεις προσθέτοντας πληροφορίες για το πως αντιμετωπίζετε εσείς κάποιες δύσκολες καταστάσεις στην καθημερινότητας σας. Η εμπειρία κάθε γυναίκας με την εμμηνόπαυση είναι μοναδική και μπορεί να αποδειχτεί επίσης μοναδική πηγή έμπνευσης. Προσοχή όμως χρειάζεται, σε ότι ακούμε ή ότι μοιραζόμαστε μεταξύ μας. Οτιδήποτε υπήρξε ευεργετικό για μια γυναίκα, δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι για όλες.


Εμμηνοπαυσιακή Κατάθλιψη. Κάνουμε αρκετά?

Πρόσφατες μελέτες υποδηλώνουν ότι το βάρος των περιεμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων είναι μεγαλύτερο από ότι γενικά γίνεται αντιληπτό. Περίπου το 80% των γυναικών εμφανίζουν αγγειοκινητικά συμπτώματα – εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις – καθώς  μπαίνουν  στη φάση της εμμηνόπαυσης. Για πολλούς, τα συμπτώματα είναι διαχειρίσιμα. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών μέσης ηλικίας εμφανίζουν εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα που επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο, τη διάθεση και τη συνολική ποιότητα ζωής των γυναικών.

Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση, τόνισε η κα Καίτη Αντωνοπούλου, Ταμίας και Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης,  αντιπροσωπεύει μια περίοδο αυξημένης ευπάθειας στις διαταραχές της διάθεσης και του άγχους για τις γυναίκες. Μελέτη στην οποία συμμετείχαν  443 γυναίκες, ηλικίας 42 – 52 ετών, και παρακολουθούντο για διάστημα 13 ετών,  έδειξε ότι  39% των γυναικών παρουσίασε ένα επεισόδιο μείζονος κατάθλιψης. Οι γυναίκες χωρίς ιστορικό κατάθλιψης  κατά την έναρξη της μελέτης είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης  κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης  από εκείνες με προηγούμενο ιστορικό (28% έναντι 59%).

Είναι γεγονός ότι ι  κλινικοί γιατροί μπορεί να μην γνωρίζουν 100% ότι οι γυναίκες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.  Αυτό συμβαίνει, γιατί σήμερα  υπάρχει αυξημένη συνειδητοποίηση των ψυχιατρικών ασθενειών στον περιγεννητικό πληθυσμό αφού υπάρχουν συστάσεις να εξετάζονται όλες οι ενήλικες γυναίκες  για κατάθλιψη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εξέτασης κυρίως  σε πληθυσμούς με ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και των γυναικών μετά τον τοκετό. Ωστόσο, δεν υφίσταται το ίδιο επίπεδο επαγρύπνησης για τις γυναίκες σε  εμμηνόπαυση, οι οποίες είναι επίσης ευάλωτες σε καταθλιπτικές ασθένειες σε αυτό το σημείο της ζωής τους.

Η εμμηνοπαυσιακή κατάθλιψη μπορεί να μην φαίνεται τόσο σημαντική και επικίνδυνη όσο  η κατάθλιψη σε έγκυες και νέες μητέρες. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά τα συμπτώματα,   μπορεί  να έχουν  πολύ υψηλό κόστος στην κοινωνία και στο σύστημα υγείας της κάθε χώρας.

Σύμφωνα με μια μελέτη, οι γυναίκες με ψυχολογικά προβλήματα κατά την εμμηνόπαυση είχαν σημαντικά υψηλότερη χρήση των πόρων υγειονομικής περίθαλψης από ό, τι οι γυναίκες χωρίς συμπτώματα: 82% περισσότερες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία σε σύγκριση με τις επισκέψεις του γενικού πληθυσμού και 121% υψηλότερες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία  σε σύγκριση με εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν παρουσίασαν ψυχολογικά προβλήματα.  Επιπλέον, τα εμμηνοπαυσιακά ψυχολογικά συμπτώματα συμβάλλουν σε υψηλά ποσοστά απουσίας στο χώρο εργασίας. Μία μελέτη έδειξε  η έμμεση οικονομική απώλεια λόγω χαμένης εργασίας είναι 700 ευρώ  ανά γυναίκα ετησίως.

Οι γυναικολόγοι σύμφωνα με την κα Καίτη Αντωνοπούλου, διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ανίχνευση της περιεμηνοπαυσιακής κατάθλιψης και στην έγκυρη παραπομπή στους ειδικούς (ψυχίατρο ή ψυχολόγο). Ωστόσο, πρέπει να δίδονται   αφενός μεν τα κατάλληλα εργαλεία για τον έλεγχο της κατάθλιψης, έτσι ώστε αυτή η κατηγορία των γυναικών να μην μένει αβοήθητη  αφετέρου δε έγκυρες και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάθλιψη κατά την εμμηνόπαυση  ώστε οι παρανοήσεις σχετικά με την εμμηνόπαυση να μην εμποδίζουν τις γυναίκες να πάρουν τη βοήθεια που χρειάζονται.

Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης www.eletem.gr  και στο 30 211 1828572

Πηγή:  MGH Center for Women’s Mental Health


Μύθοι και αλήθειες για την οστεοπόρωση

Σπύρος N. Νίκας

Ρευματολόγος

Εμμηνόπαυση & ρευματικά νοσήματα (2)

Τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες (όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος, το σύνδρομο Sjogren, σκληρόδερμα) και κυρίως στην αναπαραγωγική περίοδο, δηλαδή σε ηλικίες από 30-50 (στον λύκο, ακόμη πιο νωρίς). Αυτό από μόνο του καταδεικνύει τη σημασία των οιστρογόνων στην ανάπτυξη των νοσημάτων αυτών.  Είναι λοιπόν εύκολα κατανοητό, ότι η εμμηνόπαυση, με την επικείμενη μείωση παραγωγής των ορμονών αυτών, θεωρητικά σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης τέτοιων νοσημάτων.

Σε ασθενείς πάντως που έχουν κάποιο αυτοάνοσο ρευματικό νόσημα, η εμμηνόπαυση έχει κάποια σημασία. Ειδικά σε ασθενείς με λύκο (ΣΕΛ), η χορήγηση θεραπειών όπως η κυκλοφωσφαμίδη (απαραίτητη παρέμβαση για την νεφρική προσβολή) σχετίζεται δυστυχώς με πρώιμη εμμηνόπαυση λόγω ωοθηκικής ανεπάρκειας, κυρίως σε γυναίκες με έναρξη θεραπείας μετά τα 32 έτη.

Σχετικά με την ενεργότητα της νόσου, ειδικά σε ασθενείς με ΣΕΛ, έχει αποδειχθεί ότι μετά την εμμηνόπαυση η πορεία είναι πιο ήπια. Απαιτείται πάντως ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της θεραπείας υποκατάστασης με ορμόνες στους ασθενείς αυτούς, λόγω πιθανής πρόκλησης έξαρσης νόσου. Σε άλλα πάντως νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η εμμηνόπαυση φαίνεται, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, να σχετίζεται με επιδείνωση της λειτουργικής κατάστασης.

Αυτό πάντως που θα πρέπει να έχει πάντα υπόψη του ο κλινικός είναι ότι η εμμηνόπαυση σχετίζεται με πιθανή επιδείνωση καταστάσεων όπως η αθηρωμάτωση – καρδιαγγειακός κίνδυνος όπως και η οστεοπόρωση, καταστάσεις που οι ασθενείς με  αυτοάνοσα – φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα βρίσκονται ήδη σε αυξημένο κίνδυνο.


Χειρουργική light: Το πρόσωπο βήμα-βήμα

Ευαγγελία Τσάτη

Πλαστική Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Χειρουργική light: Το πρόσωπο βήμα-βήμα

Ο όρος «αισθητική επέμβαση» είναι πλέον πολύ φτωχός για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επέμβει ένας γιατρός στο πρόσωπο κάθε γυναίκας ανάλογα με τις ανάγκες της.  Τώρα πια οι ειδικοί μιλούν για συνολική και εξατομικευμένη ανανέωση της εικόνας. Μάθετε ποια είναι η πιο κατάλληλη για κάθε σημείο του προσώπου και συζητήστε την με τον ειδικό.

Ρινοπαρειακές

«Οι ρυτίδες του λιονταριού», αυτές που ξεκινούν από τις δύο πλευρές της μύτης και καταλήγουν κάτω από τα μάγουλα, ανήκουν στα πρώτα σημάδια της φθοράς που εμφανίζονται στο πρόσωπο. Το δέρμα σε αυτήν την περιοχή έχει λιγότερο από το μισό πάχος σε σχέση με το δέρμα στο μέτωπο. Επιπλέον, η ομιλία και οι εκφράσεις καταπονούν την περιοχή, κάνοντας ακόμη πιο βαθιές τις ρυτίδες. Το μπότοξ, το οποίο ακινητοποιεί τους μυς, δεν είναι αποτελεσματικό σε αυτήν την περίπτωση γιατί η εφαρμογή του θα εξαφάνιζε όλες τις εκφράσεις, ενώ δεν θα διόρθωνε τις αυλακώσεις. Για να γεμίσουν οι ρυτίδες επιστρατεύεται το υαλουρονικό οξύ, ένα ρευστό τζελ που γεμίζει την πτύχωση για αρκετούς μήνες. Αν όμως το ζητούμενο είναι η σύσφιγξη και η βελτίωση της υφής της επιδερμίδας, τότε γίνεται θεραπεία με συνδυασμό υπερήχων και ραδιοσυχνοτήτων (magic lift). Χάρη στη δράση του, οι ρυτίδες γίνονται πιο απαλές και το δέρμα δείχνει πιο νεανικό.

Ρυτίδες του καπνιστή

Οι μικρές γραμμές που σχηματίζονται κάθετα πάνω από το άνω χείλος δεν είναι γνώρισμα μόνο των καπνιστών. Και η λεπτή επιδερμίδα που έχει την τάση να «σπάει» μπορεί να εμφανίσει τέτοιες ρυτίδες, καθώς συσσωρευμένη ένταση από τις κινήσεις και τις εκφράσεις του στόματος κουράζουν την περιοχή. Μία λύση είναι να «παρακινηθεί» το δέρμα ώστε να γεμίζει μόνο του τις ρυτίδες: Το magic lift ενεργοποιεί τους ινοβλάστες για να παράγουν κολλαγόνο και να επισκευάσουν τη βλάβη. Αν το πρόβλημα είναι πιο βαθύ, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ταυτόχρονο συνδυασμό νημάτων και υαλουρονικού οξέος. Για να γεμίσουν οι ρυτίδες χρησιμοποιείται ειδική λεπτή μορφή του υαλουρονικού οξέος.

Χείλια

Μία ειδική μορφή του υαλουρονικού οξέος, προσδίδει όγκο στα χείλια. Μετά από μερικούς μήνες, όταν περάσει η δράση του, μπορείτε να το επαναλάβετε ή να επιστρέψετε στα φυσικά σας προσόντα. Επίσης, έχετε την επιλογή να χρησιμοποιήσετε και εδώ τον επιτυχημένο συνδυασμό με νήματα.

Βαθουλώματα στα μάγουλα

Οι ρυτίδες δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα στο πέρασμα του χρόνου. Καθώς το δέρμα χαλαρώνει, κάτω από τα ζυγωματικά δημιουργούνται μικρά βαθουλώματα. Δεν χρειάζεται να μάθετε να ζείτε μαζί τους, είναι πολύ εύκολο να τα διορθώσετε. Για να τα γεμίσουν οι ειδικοί χρησιμοποιούν την ειδική μορφή του υαλουρονικού οξέος, αλλά και το magiclift που δεν γεμίζει τις ρυτίδες αλλά διεγείρει το κολλαγόνο, και έχει μόνιμο αποτέλεσμα.

Μέτωπο

Το δέρμα στο μέτωπο έχει μεγαλύτερο πάχος απ’ ότι σε όλο το υπόλοιπο πρόσωπο. Ωστόσο, κάθε φορά που σηκώνουμε τα φρύδια μας ή κάθε φορά που κοιτάζουμε βλοσυρά, το μέτωπο «τσαλακώνεται». Έπειτα από μερικά χρόνια, μοιραία θα αυλακωθεί. Καθώς οι ρυτίδες αυτές οφείλονται στην κίνηση, δηλαδή είναι «δυναμικές», η απάντηση βρίσκεται στο μπότοξ. Η αλαντική τοξίνη θα παραλύσει για λίγο καιρό τους μυς. Χωρίς κινητικότητα, η επιδερμίδα θα ξεκουραστεί και θα δείχνει φρέσκια, ανανεωμένη και «ατσαλάκωτη».

Μεσόφρυο

Πρόκειται για τη Βίβλο της προσωπικής μας ιστορίας. Όλα τα συναισθήματα που αποτυπώνονται στο πρόσωπο γίνονται εκφράσεις που επηρεάζουν το μεσόφρυο. Οι κινήσεις καταπονούν το δέρμα και οι πρώτες ρυτίδες εμφανίζονται από τις νεαρές κιόλας ηλικίες. Εδώ χρησιμοποιείται και το υαλουρονικό οξύ και το μπότοξ. Αν οι αυλακώσεις είναι βαθιές, το τζελ του υαλουρονικού οξέος τις γεμίζει. Συγχρόνως, για να αποτραπεί η δημιουργία νέων ρυτίδων, επιστρατεύεται το μπότοξ που εμποδίζει τις εκφράσεις. Τα δύο ενέσιμα υλικά πρέπει να γίνουν με διαφορά λίγων ημερών για καλύτερο αποτέλεσμα.

«Πόδι της χήνας»

Οι ρυτίδες που σχηματίζονται δίπλα στην εξωτερική γωνία του ματιού είναι τόσο λεπτές ώστε παραδοσιακά αποκαλούνται «πόδι της χήνας». Το δέρμα σε αυτήν την περιοχή είναι πολύ ευαίσθητο, με ελάχιστο πάχος και «σπάει» εύκολα. Το αποτέλεσμα είναι επιφανειακές ρυτίδες που βαραίνουν το βλέμμα και προσδίδουν χρόνια ακόμη και σε νεανικά πρόσωπα. Για το γέμισμά τους χρησιμοποιείται το ειδικό τζελ που απευθύνεται στις λεπτές επιφανειακές ρυτίδες, ενώ για να δείξει το βλέμμα πιο ξεκούραστο οι γιατροί κάνουν ενέσεις με μπότοξ.

Βλέφαρα

Η τρίτη πιο δημοφιλής αισθητική επέμβαση στον κόσμο, μετά τη λιποαναρρόφηση και την αύξηση στήθους, είναι το πιο καλά κρυμμένο μυστικό εκατομμυρίων ανθρώπων. Διορθώνοντας τις σακούλες και τις ρυτίδες κάτω από τα μάτια, μπορεί κανείς να αναμορφώσει το πρόσωπό του και να γυρίσει το χρόνο τουλάχιστον μία δεκαετία πίσω. Χάρη στη θαυματουργή επίδραση της βλεφαροπλαστικής στο πρόσωπο, το λίφτινγκ αναβάλλεται επ’ αόριστον. Χάρη σε μία μικρή «κρυμμένη» τομή, απομακρύνεται το λίπος  και η περίσσεια του δέρματος. Αποτέλεσμα:  το κάτω βλέφαρο δείχνει επίπεδο και νεανικό.

Πηγούνι

Ένα μεγάλο προγούλι που τραβάει τη μορφή προς τα κάτω αρκεί για να αλλοιώσει το περίγραμμα και να ζημιώσει την εμφάνιση. Η λύση είναι μία μικρή λιποαναρρόφηση με μια πολύ μικρή τομή. Μάλιστα, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το λίπος που «περισσεύει» και να το χρησιμοποιήσετε για αύξηση του όγκου σε διάφορα άλλα σημεία του προσώπου, όπως τα χείλια ή τις ρινοπαρειακές.